Szász Emese az olimpia után a magyar bajnokságon is győzött

A riói olimpián aratott győzelme óta először versenyzett újra a sportoló.

MTI
2016. 11. 26. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban zajló, hat fegyvernemes bajnokságon megdőlt az eddigi részvételi csúcs, 581 vívó kezdte meg pénteken a selejtezőket, pedig a mezőnyből klasszisok is hiányoztak: a kétszeres olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áron, valamint a Rióban a férfipárbajtőr-csapat tagjaként bronzérmes Boczkó Gábor a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) moszkvai kongresszusán vesz részt és lobbizik azért, hogy Magyarország megkapja a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokság rendezési jogát, a párbajtőrcsapat két másik tagja, Rédli András és Imre Géza pedig sérülés miatt nem indult. A riói hősök közül pástra lépett ugyanakkor Szász, illetve a Boczkóékkal harmadik Somfai Péter. Utóbbi kettő a papírformának megfelelően be is jutott versenyszáma fináléjába.

A finálékat a férfi tőrözők aranycsatája indította volna el 17 órakor, ám a kezdésre több mint harminc percet kellett várni technikai problémák miatt, majd az első két találatot követően újra szerelés követezett. A versenybíróság döntése értelmében, hogy elkerüljék a további csúszást, módosították a sorrendet, a férfi tőrözőket lehívták a pástról, valamint a női párbajtőrfinálé résztvevőit, Szászt és a tatabányai Gnám Tamarát.

Az olimpiai bajnok Szász ellenfele a 16 éves tatabányai tehetség, Gnám Tamara volt, aki kezdésnek két tust is bevitt klasszis vetélytársának. 6-5 után aztán Szász átvette az irányítást, s a papírformának megfelelően győzött, ezzel megszerezte hatodik egyéni magyar bajnoki címét.

Szászék után ismét következtek a férfi tőrözők. A fegyvernem címvédője, a hatszoros bajnok Szabados Gábor a 16 között vereséget szenvedett, ám hogy az aranyérem a családban maradjon, arról öccse, Kristóf gondoskodott, miután szoros csatában legyőzte Gátai Róbertet.

Női kardban Kern Bianka 5-1-re és 9-7-re is vezetett az olimpiát is megjáró Márton Anna ellen, végül azonban az Európa-bajnoki ezüstérmes vívó érvényesítette a papírformát, fordított, és megvédte címét.

Női tőrben megismétlődött a tavalyi döntő, s az újpesti klubtársak asszójában sokáig a címvédő Kreiss Fanni irányított, 5-1-re, 7-4-re is vezetett, de 7-7 után Mohamed Aida először a meccsen előnybe került, ám 11-11-nél ismét egyenlő volt az állás. A befejezés a rutinos Mohamednek sikerült, aki győzelmével megszerezte 11. ob-aranyát egyéniben.

Férfikardban a 2004-ben győztes Decsi Tamás szerezte meg a vezetést vb-ezüstérmes csapattársa, a címvédő Szatmári András ellen (2-4), ám a színvonalas asszó Szatmári győzelmével zárult, Decsi hetedik bajnoki ezüstérmével térhetett haza.

A záró férfipárbajtőr-fináléban felváltva estek a találatok, fej fej mellett haladtak a vetélytársak, végül a juniorkorú, 19 éves Siklósi Gergely legyőzte a címvédő, a riói olimpián csapatban bronzérmes Somfai Pétert.

Ob, egyéni eredmények

Férfikard

-----------

Elődöntő:

Szatmári András (Vasas)–Iliász Nikolász (Vasas) 15-12

Decsi Tamás (KVSE)–Gémesi Csanád (GEAC) 15-9

Döntő:

Szatmári–Decsi 15-12

A végeredmény: 1. Szatmári, 2. Decsi, 3. Iliász Nikolász és Gémesi Csanád

Női kard

---------

Elődöntő:

Márton Anna (MTK)–Pusztai Liza (BVSC) 15-10

Kern Bianka (KVSE)–Bérczy Dorottya (BVSC) 15-11

Döntő:

Márton–Kern 15-11

A végeredmény: 1. Márton Anna, 2. Kern Bianka, 3. Pusztai Liza és Bérczy Dorottya

Férfitőr

----------

Elődöntő:

Gátai Róbert (Budakalász)–Mátyás Bálint (Törekvés) 15-12

Szabados Kristóf (Építők)–Hári Máté (Terézváros) 14-13

Döntő:

Szabados–Gátai 15-14

A végeredmény: 1. Szabados Kristóf, 2. Gátai Róbert, 3. Mátyás Bálint és Hári Máté

Női tőr

--------

Elődöntő:

Mohamed Aida (UTE)–Knapek Edina (BHSE) 8-6

Kreiss Fanni (UTE)–Mesteri Viktória (UTE) 15-11

Döntő:

Mohamed–Kreiss 13-12

A végeredmény: 1. Mohamed Aida, 2. Kreiss Fanni, 3. Mesteri Viktória és Knapek Edina

Férfipárbajtőr

----------------

Elődöntő:

Somfai Péter (BHSE)–Peterdi András (PTE-PEAC) 15-14

Siklósi Gergely (Balaton VK)–Bányai Zsombor (Vasas) 11-10

Döntő:

Siklósi–Somfai 15-13

A végeredmény: 1. Siklósi, 2. Somfai, 3. Peterdi András és Bányai Zsombor

Női párbajtőr

--------------

Elődöntő:

Szász Emese (Vasas)–Kun Anna (OMS Tata) 15-10

Gnám Tamara (TSC)–Mihály Kata (DHSE-PMD) 15-9

Döntő:

Szász–Gnám 15-10

A végeredmény: 1. Szász Emese, 2. Gnám Tamara, 3. Mihály Kata és Kun Anna

Az ob a csapatversenyekkel folytatódik vasárnap a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.