Tiszeker: A doppingellenőrök azt sem tudják, mit csinálnak

Sms-ben, Facebookon szervezkedtek Rióban, szakértelem és rendszer nélkül. Sokan megúszták a razziát.

2016. 11. 10. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Slendrián, hozzá nem értő és még kellő komolyságot sem tanúsító doppingellenőrök” végezték a munkát a riói olimpián, olyanok, akikre „nem szabadott volna önálló feladatot bízni” – kelt ki szerdán a Telekom Sporthírszolgálatnak a riói olimpiát övező doppingellenőrzési „tempó” kapcsán Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője lapunk megkeresésére elmondta, hihetetlen amatörizmusok itatták át a tilosban járó sportolók kiszűrését.

– Elképesztő szervezési anomáliákról tudunk. Egyrészt hihetetlen, hogyan próbálták megszervezni az ellenőrzést: a Facebookon és sms-ben próbálták beosztani, ki melyik olimpikonhoz jusson el, aminek az lett a vége, hogy volt olyan sportoló, akire már nem jutott ellenőr, hiába volt kijelölve mintaadásra, és volt olyan ellenőr, aki viszont egyetlen mintáért három-négy órát ült a buszon – jellemezte a lehetetlen munkavégzést Tiszeker.

Állítja, több, a munkát elvégezni köteles ember azt sem tudta, hogyan kell levenni a mintát – bár talán még ezzel kapcsolatban van a legkevesebb hiba –, hogyan kell azt adminisztrálni, és akadtak olyanok is, akik sem angolul, sem franciául nem beszéltek, így a sportolókkal sem tudták megértetni magukat, és még szerencse volt, ha akadt tolmács – nem is a sportolónak, hanem az ellenőrnek.

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) leköszönő elnöke szerint az orosz doppingbotrány után kialakított új doppingellenőrzési rendszer hatástalan. A jövőben az Állami Dumában (alsóház) betöltött első elnökhelyettesi munkájára koncentráló Zsukov szerdán beszélt arról, hogy a moszkvai doppingellenőrző labor bezárása és a helyi szakemberek kizárása után külföldiekre bízták az ellenőrzéseket és a minták levételét, ám nincs kapacitás a szükséges mennyiségű minta levételére, illetve azok analizálására.

– Hogyan képzeli a WADA a helyzet megoldását a jelen feltételek között, amikor nemrég közölték, hogy az Egyesült Királyság Doppingellenes Ügynöksége, mely minden szükséges jogkörrel rendelkezik, nehezen tudja elvégezni a 6000 mintája tesztelését, közben nálunk ennél több minta ellenőrzését várják? - tette fel a kérdést Zsukov, aki szerint a megoldás az lenne, ha Oroszországot ismét bevonnák a döntési folyamatokba és a moszkvai labort újranyitnák.

Kitért a gyógyászati célú mentességet (TUE) kapott sportolók problémájára is. Az ebbe a kategóriába tartozó versenyzők ügye szeptemberben került a figyelem középpontjába, miután egy orosz hackercsoport e-mailes adathalászással szerzett meg, s hozott nyilvánosságra olyan névsort, melyben sztársportolók sora szerepelt (Rafael Nadal, Serena és Venus Williams, Cseh László). (MTI)

Hogy mit lehet egy ilyen munkán elrontani, azzal kapcsolatban Tiszeker elmondta: a laborba egy sorszámnak kell érkeznie a levett mintával együtt, hiszen nem mindenki férhet hozzá a mintákkal kapcsolatos minden adathoz, ennek megvannak a szigorú szabályai a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA). A sorszámokat és a mintákat viszont a regisztrálást követően össze kell illeszteni szintén a WADA szabványai szerint, ezzel pedig már jóval több nehézségük támadt az illetékeseknek Rióban, ezért fordulhat elő az, hogy rengeteg minta – bár fizikailag megvan – felhasználhatatlan lesz az utólagos ellenőrzés során.

Botrányosan hangzik, de miközben mind a 163 magyar olimpikont háromszor is ellenőrizte a WADA magyar „sejtje”, a MACS, addig a riói WADA-irodát be kellett zárni a nem megfelelő működés miatt, és „boldog-boldogtalan”, illetve szabályos-szabálytalan brazil sportoló is rajthoz állt az olimpián. A riói labor működését úgy tudták az ötkarikás játékok alatt valamennyire biztosítani, hogy Lausanne-ból és egyéb helyekről összetrombitálták a szükséges számú személyzetet, de az olimpián jóval nagyobb mennyiségű sportolót kellett volna szűrni, mint a két évvel korábbi foci-vb-n, ahol azért az importtal megoldották a csillagászati összegekbe kerülő ellenőri szolgálatot.

– Ez a WADA felelőssége – folytatta Tiszeker. – Az ügynökségnek megvannak a szabványai, amit mindenhol be kellene tartani, mi itthon be is tartjuk, de a brazilokat senki nem ellenőrizte akkor – nyomatékosította a szakember. A technikai háttér, az eszközök egyébként elérhetők, kifejezetten emberi, illetve szakmai problémák vannak.

A MACS vezére szerint az lesz a botrány vége, hogy a WADA minden nemzetre „rászáll” majd, és áttekinti a doppingellenőrzések kaotikus – vagyis inkább csak papíron tökéletes – rendszerét minden tagországban, ami irgalmatlan munka lesz.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban igen nagy megütközéssel fogadják a WADA működési problémáit.

Jó hír is van azért: a biológiai útlevelek egy éve történt bevezetésével a sportolók számos kiugró élettani adata vezeti nyomra a WADA-t, így már nem kell annyira sötétben tapogatózni, mint korábban. „Sok turpisság került felszínre” – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.