A sporttámogatás negyedét a foci kapja jövőre

Csaknem 21 milliárd forintot kapnak a hazai sportszövetségek és egyéb sportszervezetek. Ebből ötmilliárd a labdarúgásé lesz.

MTI
2016. 12. 21. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlönyben kedden megjelent – a sportcélú támogatások forrásszükségletének biztosításáról szóló – kormányhatározat rendelkezik arról, hogy az emberi erőforrások minisztere és a nemzetgazdasági miniszter még az idén, december 30-ig biztosítsa a feladathoz szükséges 20,987 milliárd forintot a költségvetésből.

A jogszabály mellékletében a legnagyobb tételt a Magyar Labdarúgó-szövetség részére jóváhagyott ötmilliárd forint jelenti, amelyet az utánpótlás-nevelési programok, valamint a versenysportfejlesztési szakmai feladatok finanszírozására költhetnek.

A Magyar Atlétikai Szövetség csaknem 2,3 milliárd forintban részesül, amelynek nagy részét a 2017 és 2020 között megrendezendő Gyulai István Magyar Nagydíj, egy részét pedig a 2018-as ifjúsági Európa-bajnokság rendezési költségeire kell fordítania. A Magyar Birkózószövetség kétmilliárd forintos támogatást kap a 2018-as felnőtt-világbajnokság megrendezésére.

A jövő évi cselgáncs-világbajnokság és -világkongresszusra másfél milliárd forintot juttatnak a hazai sportági szövetségnek. A 2017-es ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság lebonyolításához 530 millió, a férfivízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének megrendezéséhez pedig 134 millió forinttal járul hozzá a kormány.

A 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódó, kiemelt hazai rendezésű események támogatására, valamint sportszakmai és sportlétesítmény-fejlesztési támogatásra 23 sportszervezetnek jut különböző összeg. A szövetségek közül például a kerékpáros 735 millió, a triatlon 597 millió, az íjász 571 millió, a rögbi 454 millió, a lovassport 433 millió, a tollaslabda 235 millió, a golf 232 millió, a súlyemelő pedig 202 millió forintot kap.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség támogatása 750 millió, a sakkszövetségé pedig 150 millió forint lesz.

A digitális sportkataszter támogatására a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek 750 millió, a Magyar Edzők Társaságának pedig 250 millió forintot folyósítanak.

A kormányhatározat rendelkezése szerint a Debreceni Egyetem 2,4 milliárd forintos fejlesztési támogatást, a Ferencvárosi Torna Club 700 millió forintos, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig 259 millió forintos támogatást kap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.