Berki Krisztián úgy izgult, mint gyerekkorában

Aranyéremmel tért haza Japánból a lólengés olimpiai bajnoka, aki elárulta, régen remegett így a lába.

R.B.
2016. 12. 16. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptemberi országos bajnokságon, majd a Japánban megrendezett Toyota Kupán is a dobogó legfelsőbb fokára állhatott Berki Krisztián, aki vállműtét és egy év kihagyás után tért vissza. Az UTE olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok tornásza az M4 Sport reggeli műsorban nyilatkozott.

Berki Krisztián számára másként zajlott ez az esztendő, mint ahogyan korábban tervezte, de állítja, a sérült válla – amely oka volt annak, hogy tavaly a glasgow-i vb-ről nem sikerült az olimpiai kvalifikáció – már teljesen helyrejött: „Másfél éve műtöttek, ami nem volt nagyon komoly, de a rehabilitációra többet kellett volna szánni, ám az idő szorított minket a világbajnokság miatt. Ebben az évben nagy gondot fordítottunk arra, hogy egészségileg rendben legyek.”

A nehézségek nem vetik vissza:

„A pályafutásomban volt pár olyan mélypont, amelyből tanulnom kellett és föl kellett állni, nyilván ez a Rio előtti szakasz is ide sorolható.”

Tán meglepő, de Berki azt mondja, úgy izgult, mint a kezdetek kezdetén. „Most már 27 éve tornázom, s ez a versenymentes egy év annyira kizökkentett ebből a miliőből, hogy bevallom őszintén, életemben talán először izgultam versenyeken. Pedig mindig fel vagyok készülve, most is fel voltam, de talán gyerekkoromban, ’94-ben, az első gyerekversenyemen volt bennem hasonló, amikor remegett a lábam, s odalépve a szerhez éreztem a lüktetést a testemben. De nagyon nagy szükségem van a versenyekre ahhoz, hogy a jövőben ugyanaz a Berki Krisztián léphessen oda a lóhoz.”

Londoni olimpiai bajnokunk nem titkolta, idén még nem a legerősebb gyakorlatát hajtotta végre. A múlt hétvégén, Japánban rendezett versenyről így szólt. „Tokió a kedvenc városom, az a kultúra, ami ott fogad egy európait, szerintem minden ember számára felemelő. Ez egy meghívásos verseny volt, jó érzés, hogy még mindig számítanak rám a nemzetközi élvonalban is.”

Japánban sem volt még minden tökéletes. „A gyakorlatban volt egy pici hiba, amit Szombathelyen is elkövettem a selejtező napján, az ellenolló kézállásban sikerült lelépnem, és utána folytatnom a gyakorlatot, de nem vontak le túl sokat, a pontszámaim lényegében mindig 15,5 fölött végződtek ezen az öt versenyen.” De jelezte: jövőre a róla elnevezett Berki-orsó is benne lesz a gyakorlatában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.