Gyötrelmes játék: nem bírtunk a dánokkal

A második mérkőzésén is kikapott a magyar női kézilabda-válogatott a svédországi Európa-bajnokságon.

MTI
2016. 12. 07. 21:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány csapata a malmöi csoport szerdai második fordulójában 23-19-es vereséget szenvedett a dánoktól, és csak akkor juthat tovább biztosan a középdöntőbe, ha pénteken négy góllal legyőzi a montenegrói együttest.

A magyarok kontinensviadalon soha sem tudták legyőzni a dánokat, és most fordult elő először, hogy két vereséggel kezdtek Eb-t.

A hétfői első fordulóban a magyarok 27-22-es vereséget szenvedtek az esélytelenebb csehektől, míg a dánok egy góllal verték a montenegróiakat. Délután utóbbiak legyőzték a cseheket, most pedig Rasmussen éppen honfitársai ellen vezényelte csapatát. A dánok a papírforma alapján a kvartett legerősebb alakulata, így aztán fokozottan nehéz helyzetben volt a magyar csapat, amelyből sérülések miatt eleve sok alapember hiányzott.

Eleinte felváltva estek a találatok, a dánok vezettek, a magyarok egyenlítettek, ám emberelőnyben nem sikerült megtörni a ritmust. Negyedóra után 4-3-ra vezettek az északiak, Szekeres Klárát pedig kiállították, és ekkor volt először kétgólos a különbség. A magyar csapat hét percig nem szerzett gólt, ám a viszonylag jó védekezés miatt nem szakadt le.

Rasmussen időt kért 6-3-as dán előnynél a 17. percben, és ettől, illetve a cseréktől hatékonyabbá vált a támadójáték is. A 20. percben már 8-7 volt az állás, és Görbicz Anita egyenlített volna, ám büntetője során rálépett a hétméteres vonalra. A folytatásban akadozott a dán gépezet is, ők is próbálták rendezni a sorokat, és végül 12-10-zel vonult el pihenőre.

Jól kezdték a magyarok a második félidőt, ismét az egyenlítésért harcoltak, ám Görbicz megint büntetőt hibázott. A fontos pillanatokban mindig megremegett a játékosok keze. Nem jött a fordulat, és ezért a 43. percben 15-13-es dán előnynél Rasmussen megint időt kért. Azonban a rivális még tudta fokozni az iramot és 19-15-re elhúzott.

Sok volt a hiba, így tíz perccel a vége előtt, 20-17-nél át kellett beszélni a hajrára vonatkozó kapitányi intelmeket. Görbicz a harmadik hétméteresét is elrontotta, ráadásul a csapat megint percekig nem szerzett gólt. Szekeres megkapta a harmadik kiállítását, így a védelem oszlopa már nem jöhetett vissza.

Fogcsikorgatva küzdött a magyar válogatott, Triscsuk Krisztina azonban szintén büntetőt hibázott, majd egy újabb lövése is célt tévesztett.

A mostani vereség azt jelenti, hogy a magyarok csak akkor juthatnak tovább, ha pénteken legyőzik a montenegróiakat, de nem mindegy, milyen különbséggel. Ha négy vagy több góllal nyer a Rasmussen-csapat, akkor biztos középdöntős. Ennél kisebb különbségű győzelem akkor érne középdöntőt, ha a csehek pontot szereznek a dánokkal szemben. Az esetleges pénteki döntetlen és a vereség a magyarok búcsúját jelentené.

Kim Rasmussen az M4 Sportnak elmondta: a védelem ugyan jó volt, de sok hibával játszott a csapat. „Szoros mérkőzésen sok volt a hiba, és ezt nem szabad. Sok lehetőséget kihagytunk, és nehezen tudtuk áttörni a dán védelmet. Ráadásul még négy büntetőt is kihagytunk. Montenegró ellen fel fogunk készülni, és jó, hogy a saját kezünkben van a sorsunk” – tette hozzá.

 

Eredmények:

Női Eb (Svédország):

2. forduló:

C csoport (Malmö):

Dánia–Magyarország 23-19 (12-10)

--------------------------------

Korábban:

Montenegró–Csehország 28-27 (13-12)

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Dánia 4 pont, 2. (és már továbbjutott) Csehország 2 (54-50), 3. Montenegró 2 (49-49), 4. Magyarország 0

Az első három helyezett jut a középdöntőbe, az utolsó kiesik.

Hétfőn játszották:

Dánia–Montenegró 22-21

Csehország–Magyarország 27-22

Pénteken játsszák:

Montenegró–Magyarország 18.30

Dánia–Csehország 20.45

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.