Hosszú: a hatodik! – Háromérmes éjjel

Az Iron Lady 200 vegyesen aranyat nyert megint, 50 m háton ezüstöt, Verrasztó Dávid 400 m vegyesen bronzot.

2016. 12. 10. 23:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Balsors, akit régen tép ” – tényleg nem véletlenül szerepel ez a szófordulat a magyarokra utalva nemzeti Himnuszunkban, hihetetlen pechsorozat vezetett odáig, hogy nem állhatott rajtkőre a 4x200 méteres női gyorsváltónk. Először is: a 200 méteres gyorsúszás egy kivételesen erős száma női szakágunknak, Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Késely Ajna is versenyez benne, az olimpián pedig pontszerző váltót adott az öt hölgyből négy. A kanadai rövid pályás világbajnokságon nagy műgonddal alakította ki Hargitay András szövetségi kapitány, hogy miként álljon össze a négyes: az előfutamból a számhalmozó Hosszú Katinka nélkül kellett volna kivívni a döntőbe jutást, ami bizonyára sikerült volna, ámde hét közben a 15 éves Késely megbetegedett, így csak akkor állhattunk volna rajthoz, ha Hosszú vállalja, hogy már az előfutamban is úszik, de az előzetes megállapodáshoz tartva magát nem segítette ki a négyest, így hárman maradtak a hölgyek. A helyzet szomorúságát halmozza, hogy Kapás Boglárka minden számról lemondva betegsége miatt mindössze a váltóra kapta volna össze magát, voltaképp ezért is utazott ki Windsorba, de így kiderült: hiába.

Most már ez van, nem maradt más hátra nekünk, mint drukkolni Hosszú Katinkának, de szerencsénkre ezen az éjszakán számíthattunk még más örömforrásra is: Hosszú mellett döntőbe jutott 200 m vegyesen Jakabos Zsuzsanna is, 400 m vegyesen pedig Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely révén szintén két magyarnak drukkolhattunk.

Itt is meg kell állnunk kicsit, ugyanis előzőleg Hargitay kapitány nem akarta, hogy a „kis Gyurta” elinduljon 400 m vegyesen, ugyanis egy napon volt előfutama az 1500 m gyorséval, a két megterhelő szám pedig szerinte nem fért meg egymás mellett: hát Gyurta csattanós választ adott azzal, hogy mindkét szám fináléjába bekerült, emberfeletti teljesítmény! Más kérdés, hogy Gyurta Dániel olimpiai bajnok és az újpesti szakosztályvezető Gyurta Tamás nyomása kellett ahhoz, hogy Hargitay megváltoztassa a döntését

No de most már ideje, hogy a programmal foglalkozzunk!

Női 200 m vegyes (döntő – Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

Hosszú Katinka, a világcsúcstartó, nagy medencés olimpiai bajnok a 4-es, Jakabos Zsuzsanna az 1-es pályán, utóbbi az első döntőjét ússza a viadalon. Az Iron Lady senkinek semmilyen esélyt nem hagyva, parádés kidelfinezésének és erőteljes pillangójának köszönhetően simán megszerezte hatodik világbajnoki címét Windsorban (2:02,90). A hatodikat! Rövid pályás vb-ken eddig összesen nyert hat aranyat. Jakabos Zsu a 8. helyen csapott falra. Katinka továbbra is mindennap nyert aranyérmet, és a viadalon veretlenül masírozott végig a vegyesúszó programon mindhárom távon.

Női 100 m pillangó (középdöntő – Hosszú Katinka)

Papíron 21 perc, a valóságban az éremátadás miatt valamivel több ideje volt összeszednie magát Hosszúnak a 100 m pillangó középdöntőjére. Ez meg sem látszott az úszásán, már az első kidelfinezéskor egyvállnyival előrébb volt a többieknél, és bár egyik falhoz érése sem volt tökéletes, mindössze 11 századra volt egyéni legjobbjától, amit a vb zárónapján akár meg is dönthet. Szükség is lehet rá, az amerikai Kelsi Worrell a második középdöntőben 2 századdal gyorsabb volt az ő 55,82-jénél. Nagy verseny lesz ez! (Worrell és Hosszú amúgy tönkreverte a mezőnyt.)

Kisvártatva Chad Le Clos nyerte windsori harmadik aranyérmét, mindegyik pillangószámon (50, 100, 200) ő a király. A világcsúcsra hajtott, végül a világbajnoki rekord után 3 századdal ért versenye végére az 50-en.

Női 50 m hát (döntő – Hosszú Katinka)

Hosszú a 6. helyen kvalifikálta magát a fináléba, nem számított az aranyesélyesek közé, az is igaz, hogy péntek este kimondta, teher nélkül, felszabadultan fog úszni ezután. Láttuk is, micsoda páratlan hatása volt ennek szombati úszásaira. És most  ezüstérmes! Remekül fordult és delfinezett 25-nél, és tökéletes volt a benyúlása, 25,99 a vége. Országoscsúcs-beállítás. 17 századra volt a győztes világcsúcstartótól, a brazil Etiene Medeirostól.

Férfi 400 m vegyes (döntő – Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely)

Verrasztó Dávid a második (4:04,08 p), Gyurta Gergely az ötödik időeredménnyel (4:04,88 p) lett tagja a 400 méter vegyes döntős mezőnyének. Verrasztó Dávid rosszul kezdett pillangón, de háton feljött a dobogós helyre, amiért a brit Litchfielddel és az amerikai Prenot-val óriásit csatázott 200 méteren át, végül a brit lett az ezüstérmes, Verrasztó Dávid a bronzérmes. A japán Szetót ezen a napon nem lehetett megverni, de ezt az édesapa és volt edző, Zoltán is megjósolta előre. Gyurta Gergely a 6. helyen zárt, holnap javíthat 1500 m gyorson.

Gyurta Gergely (M4 Sport): – Teljes mértékben elégedett vagyok, mindent kiadtam ma magamból. Megküzdöttem azért, hogy mindkét számomban úszhassak. Egyértelműen a 400 m vegyesen van a hangsúly most, és szerencsém van, hogy ilyen bátyám van, mint Dani, aki segít a mellúszásomat összerakni.

Verrasztó Dávid (M4 Sport): – Sajnos a végén megvertek, a győzelemért próbáltam menni. A bronzérem nagyon szép, az olimpia után jót tesz a lelkemnek, nem gondoltam volna, hogy itt fogok állni. Párat hibáztam is, de tőlem nem rossz út, hogy harmadik nekifutásra, a semmiből felállva így sikerült. Eddig csak olimpián nem nyertem soha semmit. Nem tudom, Tokióig elúszom-e, de remélem, Budapesten sikerül szép eredményt elérni.

A szám éremátadóján Gyárfás Tamás FINA-potentátként díjazta Verrasztó Dávidot.

Ezt a napot egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal zártuk, nem rossz, az éremtáblázaton is dobogósok vagyunk az USA és Oroszország társaságában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.