Hosszú után a Nemzeti Sport tüzel Gyárfásra

Egymillió dolláros számlát kért számon a Szöllősi György vezette sportnapilap, de gyorsan jött a reakció.

R.B.
2016. 12. 12. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői Nemzeti Sportban a közelmúltban kinevezett főszerkesztő, Szöllősi György lendült támadásba a távozó úszóelnökkel szemben. Az írás lényege: hiába látta el a tisztséget Gyárfás Tamás társadalmi munkában, a Nemzetközi Úszószövetségtől (FINA) tetemes bevétele származott cégén, az St. Plusz Kft.-n keresztül, hiszen „állítólag akár egymillió dollárról állíthatott ki számlát az elmúlt években a FINA magazinjának szerkesztéséért és más munkákért”.

A cikk szerint cége Hosszú Katinkánál is többet keresett, 2013-ban majdnem másfélszeresét a Hosszú Katinka által abban az évben versenyzéssel megkeresett 70 millió forintnak. Szó esik még a Gyárfáshoz köthető Angol utcai székház és a Kossuth téri iroda bérleti díjainak visszásságairól is.

A napilap ugyanazon oldalán olvashatjuk Gyárfás Tamás reakcióját is, amelyet szerkesztőségünknek is eljuttattak, még tegnap este, hiszen az írást előre elküldték a leköszönő úszóelnöknek.

Az összeállítás eleve csúsztatásra épül, hiszen kizárólag a bevételekről szól – és ez a szám is fényévekre van a valóságtól –, a kiadásokról, így a végső egyenlegről nem. Noha ehhez semmi köze nincs a lapnak, az elszámolás kizárólag a két félre tartozik.

Gyárfás felvillantja, hogy már az idén áprilisi úszószövetségi közgyűlés előtt is felmerültek hasonló vádak, s akkor a közgyűlés bizalmat szavazott neki, s a FINA ügyvezető igazgatója is védelmébe vette. Cornel Marculescu akkori levelét újra megküldték, cikkünk végén, keretes írásunkban mutatjuk is!

Gyárfás Tamás jelezte: lejárató kampány folyik ellene, s készen áll egy nyílt vitára is. Kijelentette: Szöllősi György még a Magyar Sportújságíró Szövetség elnökeként tavaly 5 millió forint támogatást kért Gyárfás Tamástól a Sportcsillagok Gálája eseményhez, ám Gyárfás nem kívánta ezzel az összeggel csökkenteni akár a magyar úszósport támogatására, akár a jövő évi világbajnokság előkészítésére folyósított kormányzati forrásokat. Szöllősi György azóta a közlemény szerint Facebook-oldalán rendszeresen gyalázza a távozó MÚSZ-elnököt, illetve a hozzá kapcsolódó rendezvényeket, így például a tavaly januári FINA-gálát is, amelyen egyébként VIP-meghívottként maga is részt vett Szöllősi.

Bár az ügy a legteljesebb mértékben az üzleti titoktartás körébe tartozik, Gyárfás úr felhatalmazott arra, hogy felfedjük az együttműködésünk részleteit. Az alábbiakban találja a válaszokat a kérdéseire.

1. Gyárfás FINA-alelnök urat mint a FINA Médiabizottság felügyelőjét kértük fel erre a feladatra, amit évek óta a legnagyobb megelégedésre lát el. Többek között ez is szerepet játszott abban, hogy a FINA az idén januárban a legmagasabb elismerésben részesítette, azaz Gold Pin-nel tüntette ki.

2. Minden Büro-tag azt a területet felügyeli, ahol tudása legjavát nyújthatja. Gyárfás úrnak hatalmas tapasztalata van a médiát érintő dolgokban, magától értetődő választás volt erre a pozícióra.

3. A FINA évi 200.000 eurót fizet a Magazin előállításáért, amely valamennyi felmerülő költséget fedezi. A FINA-nak nincs információja és nem is érdekelt abban, hogy megtudja, az St. Plusz Kft. milyen más bevételekkel rendelkezik. Minden év végén a felek áttekintik a Magazinhoz kapcsolódó elszámolást, és azt a FINA Auditorai is jóváhagyják.

4. Ez az együttműködés minden igényünket kielégíti, és a FINA-családon belül is a lehető legmagasabb megbecsülést élvezi.

Üdvözlettel
Cornel Marculescu
FINA ügyvezető igazgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.