Ismét Hosszú Katinka az év úszója

A magyar úszónő edzőjét és egyben férjét, Shane Tusupot is elismerte a Nemzetközi Úszószövetség.

Hutter Marianna
2016. 12. 05. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trófeákat a kanadai Windsor Ceasars Hotel Colosseum nevű rendezvénycsarnokában adták át a hagyományos FINA-gála keretében. Mint a Magyar Úszó Szövetség írja , a FINA immár második éve egy előre meghatározott kritériumrendszer alapján kidolgozott pontrendszerrel dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. A pontrendszerben értékelik az olimpia egyéni számaiban elért eredményeket, a világrekordokat, a FINA Világkupa-sorozatában elért összetett helyezést, valamint a világranglistákon elért 1–5. helyeket. Annak ellenére, hogy riválisa, Katie Ledecky és Hosszú Katinka is egyaránt 3-3 olimpiai aranyérmet szereztek Rióban és hogy Ledecky a világrekordok tekintetében 3-1-re nyert, a magyar úszónő riói ezüstérme és az újabb Világkupa-összetett győzelme, illetve a világranglistás helyezések végül őt repítették az élre.

Katinka a következő szavakkal vette át az elismerést: „Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata.”

A FINA nemcsak Katinkát, hanem edzőjét és egyben férjét, Shane Tusupot is elismerte, akit az Év sportolóinak edzői különdíj keretében jutalmaztak egész éves munkájáért.

Hosszú Katinka egyébként egy vasárnapi, az Indexnek adott interjújában arról beszélt, milyen út vezetett a hihetetlen eredményeihez.

A hétvége nemcsak a gáláról szólt, hanem az Shane Tusup és Hargitay András „összecsapásáról” is. Szombat és vasárnap is forrt a víz az úszóválogatott körül.

Kapás Bogival sincs minden rendben

A 24.hu arról ír, hogy az úszónő egész ősszel betegséggel küzdött, így orvosával és edzőjével közösen úgy döntöttek, hogy kihagyja a 400, 800 és 1500 gyorsot, és csak a 4×200-as gyorsváltóban áll rajthoz.

„A világkupák után mar az ob-n látszódott, hogy nincs rendben, és az edzőtáborban több baj is volt vele. Vérképre küldtem, kiderült hogy vérszegény és vashiányos. Ezután begyulladt a foga, majd láz miatt hagyott ki több edzést. Pont azok a hetek estek ki, amikor a legkomolyabb állóképességi munka kellett volna. Dr. Merkely professzor is azt javasolta, és mi is úgy éreztük, hogy hagyjuk a 400 és 800-at” – mondta a portálnak Virth Balázs, Kapás edzője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.