Két 2. hellyel izgatja a mezőnyt Hosszú Katinka

A kanadai Windsorban az Iron Lady 100 m vegyesen és 200 m háton csobogott a csütörtöki előfutamok során.

2016. 12. 08. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda éjszaka óta büszkén mondhatjuk magunkénak a sporttörténelem legeredményesebb rövid pályás úszónőjét: Hosszú Katinka az. Soha senki nem szerzett még kilenc világbajnoki aranyérmet 25 méteres medencében. (Az éjszakai eseményekről bővebben ITT olvashat.)

A ma délutáni (kanadai idő szerint délelőtti) programban 8 előfutam, ezekben 7 egyéni magyar versenyző került terítékre:

Férfi 100 m vegyes: A 17 éves Barta Mártonnal szemben semmiféle eredményben kifejezhető elvárás nem volt a windsori rövid pályás világbajnokság előtt, de fontos tapasztalattal lett gazdagabb 200 m vegyesen, ahol 32.-ként ért a célba. A szám másik szereplője, Földházi Dávid szintén bemutatkozott az eggyel hosszabb vegyes távon, tőle a 21. helyezésre futotta. A 9 futamból a 6.-ban szerepelt Barta, a 7.-ben Földházi, Barta a 40. helyen végzett és kiesett, Földházi viszont a 13. helyen középdöntős. Kellemes meglepetés!

A női pillangós sprinterek (50 m) számában nem indult magyar versenyző, a magyar országos bajnok Hosszú Katinka, de 12 versenyszáma mellett 13.-ként – megbocsátható módon – nem vette fel még ezt is a repertoárba. (Országos csúcsával 6. helyen jutott volna tovább.)

Férfi 50 m hát: Rasovszky Kristóf a kétszer ekkora távon már próbálkozott, 39. helye azonban nem szégyen 19 évesen, neki egyébként is kirándulás a hasonló úszáshossz. A hatodik futam versenyzője volt ő, és a 6. helyen végzett futamában, összesítésben a 42. helyen.

Női 100 m vegyes: Ki kell jelenteni az előző napok eseményei után, akármennyire fáradtnak tartja is Sós Csaba úszószövetségi szakmai alelnök és akármennyire olimpiai másnaposnak nevezte is saját magát, Hosszú Katinka a szám első számú favoritja (4-es pálya), az idei világkupaőszön rendszeresen ő nyerte a legrövidebb vegyest. Mellette Verrasztó Evelynt neveztük még a 7., a királyfutam 2-es pályáján. A medencében aztán két jó hír is keletkezett, Hosszú a 2., Verrasztó a 14. helyen jutott tovább az éjszakai középdöntőbe.

Férfi 50 m gyors: Lobanovszkij Maxim (20 éves) ebben a téli orosz rulettnek tekinthető számban szó szerint bármit elérhet hosszabb távon. Erőssége volt a tegnapi versenynapon a 4x50-es vegyes gyorsváltónak, mind az előfutamban, mind a döntőben az élmezőnyben hozta a négyesünket, amellyel már van egy vb-7. helye. Felszabadultan úszhat a vb-n, elvárás vele szemben sincsen. A királyfutamban végül 4.-ként csapott a falra, és a parádés 9. helyen középdöntős! A marosvásárhelyi, román színekben sportoló Trandafir Norbert 41.

Női 200 m háton Hosszú Katinkát láttuk megint. A tét a döntőbe jutás volt, amit játszva teljesített a táv nagy medencés olimpiai ezüstérmese azzal, hogy az utolsó előtti előfutamot könnyedén megnyerte, és nem is rossz időeredménnyel (2:03,89). A második időeredmény az övé az éjszakai döntő előtt.

Férfi 200 m mell Verrasztó Dávid a világcsúcstartó és korábbi nagy medencés olimpiai bajnok Gyurta Dániel számában igyekezett elérni valamit, és igazából feledtetni is nyitónapi kudarcát, 200 m pillangón ugyanis 10. helyen nem sokkal esett el a döntőzés lehetőségétől. A szám utolsó előtti futamában a 4. helyen végzett, összességében a 15. helyen végez a mezőny második legidősebb versenyzője – 1988-as születésű.

A programot a 4x50-es vegyes vegyesváltó zárja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.