Kocsis Máté: Hangulatkeltés folyik itthon

Kim Rasmussen már nagyon várja, hogy a gyermekeihez hazatérjen.

Arday Attila
2016. 12. 16. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Máté, a magyar szövetség elnöke a tizenkettedik helyet hozó női Európa-bajnokságról a szereplést értékelő sajtótájékoztatón úgy vélekedett: sok szempontból különleges torna volt a mostani. Soha nem ment még ki úgy válogatott a világversenyre, hogy ne lett volna sikerorientált, most minimumcélként a középdöntőbe jutást tűzték ki. Ez a vb-selejtező sorsolása miatt fontos volt.

„Ennyi sérüléssel még nem ment ki magyar válogatott, a tavalyi vb-kerethez képest kilencen hiányoztak, plusz Janurik Kinga és Triscsuk Krisztina az Eb alatt megsérült”

– magyarázta a szövetség első embere. Elmondása szerint az elnökség néhány dologban egységes.

Kim Rasmussen szövetségi kapitánnyal jó döntést hozott a szervezet, töretlen a bizalom vele szemben 2020-ig Tokióig, mondta Kocsis. Addig erős és ütőképes csapatot kell építenie. „Nagyon jó a csapattal az együttműködése. Türelmet és együttműködést kérünk kritikák helyett. Kim tökéletesen látja a hibapontokat, amelyeken javítania kell. Kevés idő telt el, bizalmat és türelmet kell adni neki.

Kissé szomorúvá tette, hogy amikor románoktól kikapott a csapat, a kézilabda teljes kudarcáról beszéltek, amikor viszont az olimpiai bajnok oroszokkal ikszet játszott a válogatott, sokan tudomást sem vettek róla. Hangulatkeltés folyik, nem tudjuk, ez kinek a felelőssége. Méltánytalanul jelennek meg a hírek. Sokan elfelejtik a Montenegró elleni győzelmet, amelytől tavaly tizenhét góllal kapott ki a válogatott, a világbajnok norvégok elleni egygólos vereséget sem említik sokan. Köszönöm, akik nem ásták alá a magyar kézilabda hírét. Nem csak akkor kell odaállni kamerák elé nyilatkozni, amikor dicsérni kell.”

Kocsis Máté szerint nem igaz, hogy minden idők legrosszabb Eb-je lett volna a mostani. 1996-ban öt vereséggel és egy győzelemmel tért haza Magyarország, most ennél jobb lett a mérlege. Úgy véli, ez is hangulatkeltés a válogatott ellen, hazánk büszke lehet a kézilabda-válogatottjára, tisztesen helytállt.

„Új edzője van a csapatnak, a világ egyik legjobb edzője, de mégiscsak új”

– mondta az elnök. Kocsis lehetőséget szeretne adni szabályozással, hogy még több időt tudjanak együtt tölteni a játékosok.

Mint mondta, van egy nagyon komoly generációs kiesés mind a férfi-, mind a női vonalon. Megduplázódott viszont az elmúlt években a kézilabdázók száma, gombamód szaporodnak a kézilabdacsarnokok. „Sok mindenre képes a szövetség, de a kiesett tíz-tizenöt évet nem tudjuk gyorsan behozni. Akiknek ez a döntési kompetenciájuk volt, nem állnak a kamera mögé. Aki igazán szereti a kézilabdát, a sikereknél és a kudarcoknál is jelen van” – jelentette ki.

A tavasszal Kim Rasmussent kiválasztó Pálinger Katalin alelnök szerint tanulságos Eb volt a mostani. „Én próbálom a pozitívumokat megragadni. Láttam mindvégig, hogy az edző hisz a játékosokban, és a játékosok hisznek benne. Voltak periódusok, amelyek fegyelmezettséget sugallnak. Az apró fejlődési jelek nagyon nagyon fontosak” – mondta az olimpiai ezüstérmes kapus.

Rasmussen megköszönte a biztatást minden szurkolónak, aki a helyszínen szurkolt. Mint mondta: „Az edzői csapat is nagyon jó munkát végzett, ahogy egyre kevesebb játékosunk volt. Értékelnem kell még az Eb-t a szövetséggel együtt jövőre. Mindenki tudja, aki ismeri a kézilabdát, hogy milyen kihívás elé néztünk; nagyon büszke vagyok a lányokra. Nagy nyomás alá helyeztük Norvégiát, és kifejezetten jó meccsen játszottunk döntetlent az oroszokkal. Erősebbek leszünk, ha a sérültek visszatérnek. A szívemben már értékeltem a csapatot, ezután jön, hogy az eszem szerint is megtegyem. Jobb csapatként jöttünk haza, mint amilyenek voltunk. Most nagyon várom, hogy hazatérjek a gyermekeimhez.”

Görbicz Anita elmondása szerint nagyon bízott a sérült Szucsánszki Zita visszatérésben, mert így elég nehéz volt minden mérkőzésre száz százalékkal készülni. „Hazatértünk tizenkettedik hellyel, mégis pozitívan – mondta. – Örülök, hogy Kim Rasmussennel lehettem az Európa-bajnokságon, bízom a folytatásban. Idő kell még a válogatottnak, egyáltalán nem kell temetni.”

Szekeres Klára szerint „nagyon tartalmas két héten vagyunk túl. Az utolsó meccseken a nézők is láthatták, milyen munkát végeztünk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.