Kovács Ágnes: A vitáim Gyárfással megmérgezték a napjaimat

Sydney bajnoka is megszólalt és Hosszú Katinka is. Szerinte Gyárfás távozása nem old meg mindent.

G.B.
2016. 12. 01. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A legsötétebb éjszaka is idővel véget ér, és kisüt a nap!” – így fogalmazott Gyárfás Tamásnak, az úszók elnökének lemondására válaszul a Facebookon Hosszú Katinka, aki a tavaly széttépett szerződéssel kezdett háborúba Gyárfásékkal. Mivel ő szólította fel lemondásra az elnököt, a tegnapi döntés az ő abszolút győzelmeként értelmezhető. A siker felett érzett örömét hosszabb Facebook-bejegyzésben osztotta meg, amelyben megismétli, amit szerdán Cseh László hangsúlyozott nekünk: a rendszerszintű problémák nem szűntek meg az elnök távozásával. Íme a teljes bejegyzés:

„A tegnap reggeli események egy új korszak kezdetét jelentik. Egy olyan korszakét, ahol a szakmaiság és a magyar úszósport érdeke minden eddiginél előbbre való lehet, ahol nincs helye félelemnek és bizonytalanságnak. Hazánk összes úszója, a felkészülésüket segítő edzők, szakemberek lehetőséget kaptak arra, hogy együtt, korlátok és gátak nélkül dolgozhassanak azon, ami valójában a feladatuk. Egy olyan változás következhet, ami az épp úszni tanulóktól egészen a tekintélyes szakmai múlttal rendelkezőkön át mindenkinek teret és – nem utolsósorban – reményt adhat arra, hogy számításba vegyék a véleményüket, problémáik a megfelelő figyelmet kapják, és segítsék őket a megoldáshoz vezető úton. A magyar úszósport megmutatta, hogy a vészterhes időkben olyan összefogásra képes, ami eddigi történetében páratlan. A teljes megújuláshoz elengedhetetlen, hogy a jövőben bekövetkező változások beivódjanak az úszás mindennapjaiba, mert a rendszerszintű problémák nem szűntek meg az elnök távozásával. Továbbra is égető szükség van a hatáskörök tisztázására, átlátható szabályokra, megfelelően alátámasztott válogatási és forráselosztási elvekre, az edzőtáborok hozzáférhetőségének racionalizálására. Óriási feladat áll még a magyar úszósport képviselői előtt, mert az eddigi kultúrát fel kell váltsa egy demokratikusabb működés. A mai nap mindannyian vegyünk egy nagy lélegzetet, és folytassuk együtt azt a megfeszített, alázatos és kemény munkát, aminek célja a 2017-es budapesti világbajnokságra való felkészülésen túl az, hogy a magyar úszósport az őt megillető helyen, a világ élvonalában maradjon.\"

Csütörtökön Sydney olimpiai bajnoka, Kovács Ágnes is megszólalt a Facebookon, és nem festett túl rózsás képet Gyárfás Tamásról.

„Tegnap lemondott az úszószövetség elnöke, akivel nekem is sok vitám volt. Nem nagy viták, de ahhoz éppen elég nagyok, hogy a mindennapi munkánkat megmérgezzék. Gyárfás Tamás bölcs döntést hozott, tegnap valóban ezzel tehette a legtöbbet a magyar úszósportért. Köszönjük meg neki. Most megnyílik a teljes megtisztulás és megújulás lehetősége, nem szabad megállni félúton. Irány a jövő, a múltat magunk mögött kell hagynunk! Most a legfontosabb a sikeres jövő évi budapesti világbajnokság, az olimpiai pályázat és a rövid pályás vb Windsorban a jövő héten. Hajrá, lányok, fiúk! Hajrá, magyar csapat!\"

Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke a Sport Televízió csütörtöki, Mai helyzet című műsorában úgy nyilatkozott, hogy bízik abban, hogy Gyárfás Tamás lemondását követően megnyugszanak a kedélyek a MÚSZ körül kirobbant vitában. Hozzátette: „Ugyanakkor viszont azt látom, hogy amikor egy olyan helyen, ahol hosszú ideig van egy vezető, aki – és ezt az ellenségei is elismerik – erőskezű, karizmatikus, és valamilyen okból távozik, azután általában kaotikus helyzet szokott lenni. Abban bízom, hogy ezt el fogjuk tudni kerülni.\" (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.