Märcz Tamás váltja Benedek Tibort

A sydney-i olimpia hőse január elsejétől vezeti a férfi válogatottat. 12 pályázónál bizonyult jobbnak.

G.B.
2016. 12. 15. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a vízilabda-szövetség honlapja közölte, kétkörös titkos szavazás útján Märcz Tamásra, a BVSC szakvezetőjére esett a döntéshozók választása, így 2017. január 1-jétől hivatalosan felkérte őt Kemény Dénes, a szövetség elnöke a kapitányi posztra.

Mint ismeretes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) férfiválogatott szövetségi kapitányi posztra kiírt nyílt pályázatra 13-an – Cseh Sándor, Dabrowski Norbert, Fodor Rajmund, Gyöngyösi András, Teodoro Hadziteodoru, Lukács Dénes, Märcz Tamás, Igor Milanovics, Szécsi Zoltán, Tóth Gyula, Vad Lajos, Vidumanszky László, Vincze Balázs – nyújtották be pályázatukat. Az MVLSZ elnöksége legutóbbi ülésén felhatalmazta dr. Kemény Dénes elnököt, hogy vegye fel a kapcsolatot a pályázókkal, az egyeztetésekről pedig számoljon majd be a testület tagjainak, akik a pályázati anyagokat is megkapták. Ez egyúttal azzal is járt, hogy a döntést meghozó elnökségi tagok nem találkoztak élőben a jelöltekkel, a pályázatukat olvashatták el, és ha jónak látták, telefonon egyeztethettek velük.

A szövetség csütörtökön tartotta soros ülését, a jelen lévő elnökségi tagok (az új-zélandi leány junior világbajnokságon tartózkodó dr. Faragó Tamás és dr. Beck György nem lehetett jelen) meghallgatták Kemény Dénes beszámolóját, értekeztek, majd kétkörös titkos szavazás során tették le a voksukat.

„Nagyszerű pályázatok születtek, nem volt könnyű dönteni. A szavazás után telefonon értesítettem Märcz Tamást, hogy rá esett a választásunk, egyben hivatalosan felkértem a férfiválogatott szövetségi kapitányának. Sikeresen meg kell hogy állapodjunk a szerződés feltételeiben, és akkor 2017. január 1-jétől ő látja el a feladatot” – adott tájékoztatást dr. Kemény Dénes MVLSZ-elnök.

A 42 esztendős Märcz Tamás a Központi Sport Iskolában kezdett vízilabdázni, idehaza a BVSC-ben játszott legtovább a felnőtt mezőnyben, négyszer nyert magyar bajnokságot a csapattal. Ezt követően Olaszországba igazolt, ahol több egyesületben is megfordult, két bajnoki arannyal gazdagodott. A magyar válogatottal Világkupát, kétszer Európa-bajnokságot, 2000-ben olimpiát nyert, no meg vb-ezüstöt. Felvette az olasz állampolgárságot, de a londoni olimpián a keretszűkítésnél kimaradt, így nem volt tagja a Londonban a magyar csapatot a negyeddöntőben kiverő olasz gárdának.

2013-ban befejezte játékos-pályafutását, azóta a BVSC vezetőedzője, 2014-től pedig a magyar női válogatott másodedzőjeként is dolgozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.