Még két arany egy csapásra, Katinka Windsor királynője

400 m vegyes után 200 m pillangón és 100 m háton is győzött a rövid pályás úszó-vb-n. Olimpia utáni másnaposságra panaszkodik.

2016. 12. 07. 23:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy olyan számmal kezdődött a windsori rövid pályás úszó-világbajnokság második napi döntős programja, amelyben nem volt magyar érdekeltség, ez pedig a női 4x50 méteres vegyesváltó. Amerikai–kanadai összecsapást ígért a belső pályákon a futam, de végül az amerikaiak csak a piros vonallal harcoltak, meg is nyerték a csatát, 77 századot vertek az eddig fennálló világcsúcsra (1:44,04). Érdekesség, hogy a kanadai vb-n ez az első világrekord (1:43,27).

A férfi 100 méteres hátúszás döntője sajnos magyar versenyző nélkül zajlott, ugyanis mind Telegdy Ádám, mind Rasovszky Kristóf simán elvérzett az előfutamok során. Nos, a csigatempóban elrajtoltatott mezőnyben szépen beindult az orosz Sabaszov, de a végén a benyúlást elrontotta, így a picit mögötte haladó Mitch Larkin lenyúlta az aranyat, 4 századmásodperccel gyorsabban lendítette a karját az utolsó tempónál.

Hosszú Katinka energiatakarékos úszással jutott a nők 200 méteres pillangóúszó versenyének fináléjába, ketten is megelőzték magyar idő szerint délután, de a 3-as pálya éppen a szomszédjában van a kedvencének. Észben kellett ugyanakkor tartania, hogy az olimpián ezt a számot egyszer már időbeli közelség miatt be kellett áldoznia egyebek érdekében, márpedig az 50 méteres medencében olimpiai bajnok lett nyáron azon a 100 m háton, amely nemsoká következett az esti programban. (A 200 m pillangó másik magyarja, a 15 éves Késely Ajna 14. helyen búcsúzott, de ez nem a fő száma neki.) Nos, a futam: 50 méternél szinte egyszerre értek a falhoz hárman, de legelőször is Hosszú. Féltávnál egy picikét hízott ez az előny, 150-nél már csak az amerikai Worrell volt rá veszélyes, akit az utolsó 25 méteren bedarált. Megvan a második vb-arany Windsorban! 2:02,15!

A férfi 100 m mell számunkra lukas verseny, nem is neveztünk versenyzőt, ahogy női 50 m mellbe sem. Előbbiben Gyurta Dániel korábbi nagy 200-as ellenlábasa, a német Marco Koch lett a világbajnok azok után, hogy a riói olimpia döntőjét rettentően eltaktikázta, ugyancsak 200-on. Lilly King (USA) pedig az 50 m mell győztese lett, jó ideig a világcsúcsra is esélye volt.

A 200 méteres férfi gyorsúszás döntőjében viszont hiába indult el Bernek Péter és Telegdy Ádám is, mindketten beszorultak az előfutamba, Bernek 12., Telegdy 31. helyen fejezte be ezt a versenyszámot. Távollétükben Chad Le Clos-t, vagy a Berneket 400 m gyorson elkalapáló koreai Parkot és az orosz Krasznyikot tarthattuk győzelmi esélyesnek. A végső sorrend: Park, Le Clos, Krasznyik.

Jakabos Zsuzsannára viszont érdemes volt várni, erőtől duzzadó úszást mutatott be 100 m gyorson délután, az előfutamok során összegereblyézett 9. időeredmény arra engedett következtetni, hogy van esélye a csütörtök éjszakai fináléba bekerülni. Az első középdöntő után az derült ki, hogy 53 másodpercen belüli időre lehet szükség a fináléhoz, ezt 4-en teljesítették az első csoportban. 53,28-cal száguldott döntőbe, ezen végül 5 századot tudott faragni (egyéni csúcs), ami nem bizonyult elegendőnek az olimpiai bajnokokkal teletűzdelt futamban, 11.-ként zárt.

A férfiak 100 méteres pillangó-elődöntőjében bármennyire is szívesen láttuk volna a specialista Kenderesi Tamást, valamit nagyon elronthatott délután, mert 28. helyen elbúcsúzott a mezőnytől.

Hanem az éjszaka végén jött Hosszú Katinka legfontosabb napi versenyszáma, a 100 m hát, amelyen egyértelmű dobogóesélyesként, a szám nagy medencés olimpiai bajnokaként, kispályás világcsúcstartóként kellett elrúgnia magát a rajtkőtől. 50-nél 4 század előnnyel fordult az élen, 100-nál pedig simán nyert! Már a harmadik windsori arany! Mesterhármas! 55,54 az ideje.

Ráadásként érkezett a „koedukált” 4x50 méteres gyorsváltó k pikáns versenye, amelynek fináléjába a Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összeállítású négyes jutott be kellemes meglepetésre úgy, hogy picinyke 5 századmásodperccel ütötte el a finálétól a dán kvartettet, előfutamos idejük egyébként országos csúcs, az előző rekord mások mellett Cseh László és Hosszú Katinka nevéhez is fűződik. A mieink mindenféle teher nélkül sereglettek a 8-as rajtkő mögé. Lobanovzskij kezdett most is, 21,70-nel a 6. helyen adja át a váltót. Telegdy visszacsúszik a 8. helyre, hogy aztán Jakabos nagyot küzdjön, végül Verrasztó Evelyn sem tudott szépíteni. Remek volt így is a döntőben szerepelni! Ráadásul a finnek kizárásával a 7. helyen zártunk.

Folytatás csütörtök 15.30-kor, 8 magyarral. Találkozzunk akkor is!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.