Megvan Hosszú Katinka 4. windsori aranya

200 m háton világcsúcstartóhoz méltó fölénnyel diadalmaskodott. 100 m vegyesen legjobb idővel döntős, 800 gyorson 8. lett.

2016. 12. 08. 23:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök reggel óta büszkén mondhatjuk , miénk minden idők legeredményesebb rövid pályás úszónője Hosszú Katinka személyében. Az élet azonban nem áll meg, ahogyan az Iron Lady sem, a windsori úszó-vb harmadik versenynapi délutáni (magyar idő szerint éjjeli) programjában három számban is érdekelt, két döntőben és egy elődöntőben. No de haladjunk sorban!

Férfi 200 m mell (döntő) A szám egyetlen magyarjaként Gyurta Dániel világcsúcstartó hiányában próbálkozó Verrasztó Dávid (a mezőny második legidősebbje 28 évével ) egyéni csúcsot úszott az előfutamok során, de csoportjában ezzel is csak negyedik lett, összesítésben pedig 15. Honfitárs nélkül követjük tehát a számot.

Most Marco Koch diadalmaskodott Németországból, új világbajnoki csúccsal (2:01,21), de Gyurta világcsúcsa (amelyet egy kisebb berlini versenyen pár hete megdöntött, de még nem hivatalos az a csúcs ) nem forgott veszélyben. Persze Koch érdeme volt Kazanyban a nagy medencés vb-n a mi Danink trónfosztása (2015), ezt márpedig nem lehet tőle elvenni.

Női 100 m gyors (döntő) Két magyar hölgy is próbálkozott, Verrasztó Evelyn már az előfutamok során kipottyant, Jakabos Zsuzsannának járt még egy kör, de a végállomást a középdöntő jelentette neki.

A nagy futamban Brittany Elmslie (Ausztrália) az utolsó 25 méteren lehajrázta a holland Kromowidjojót, és nyert.

Férfi 100 m vegyes (középdöntők – Földházi Dávid) A tizenéves Barta Márton a 40. helyen zárt a számban, nem úgy Földházi Dávid, aki komoly eredményt ért el a középdöntőbe jutással (13. hely), de a fináléba kerülés hihetetlen bravúr lett volna a részéről, az elvárhatót már teljesítette. Az első középdöntő után egyértelmű volt, hogy csak komoly országos csúccsal lehet esélye döntőbe kerülni, röpködtek az 53 másodpercen belüli idők, de hát a célt Dávid kitűzte maga elé; végül nem érte el, a mellhossz végén mindenki elhúzott mellette. A 15. helyen végzett.

Női 200 m hát (döntő – Hosszú Katinka) A szám, amelyre talán a legjobban vártunk egész nap. A szám, amelynek nagy medencés olimpiai ezüstérmese Hosszú Katinka. De a szám, amelynek döntőjébe világbajnokaként és világcsúcstartójaként riválisait idegesítő módon csak a második idővel jutott be. Óriási csatát ígért a 200 hát az ausztrál Emily Seebohmmal és az ukrán Daryna Zevinával.

50 méteren 3 tizeddel vezetett Katka, 100-nál azonban jött a csak rá jellemző erős kidelfinezés, és Shane Tusup edző-férj kiabálása is biztosan elhallatszott a dupla úszósapka alatti fülig. Hosszú Katinka már tízszeres világbajnok rövid pályán! Windsorban ez a negyedik arany. Fölénye egy egész testhossz, másfél másodperc volt (2:00,79)

Férfi 50 m gyors (középdöntők – Lobanovszkij Maxim) Igazi kétlevegős úszóverseny ez, de a 20 esztendős versenyzőt nem kell féltenünk semmitől, célja volt, mint erről beszélt is délután, a döntőbe jutás. Volt is rá esélye azok után, hogy 9.-ként került a középdöntő mezőnyébe, de ehhez javítania kellett, nem is kicsit. Nem is ment rosszul, 21,52-vel az 5. helyen csapott falra futamában, ami annyira szoros volt, hogy a 3. helyen holtversenyben beérkezett vetélytársak 2 századdal értek előtte a falhoz. A másik középdöntő után kiderült, 8 századdal maradt le a fináléról Lobanovszkij, összesített helyezése: 11.

Női 50 m pillangó (középdöntők) Nem indult magyar, Hosszú Katinka országos csúcsával simán a mezőny tagja lenne hatodikként. A döntőbe Kelsi Worrell (USA) jutott a legjobb idővel, a jó öreg dán Jeanette Ottesent 11 századdal előzve.

Férfi 100 m pillangó (döntő) Kenderesi Tamásért szoríthattunk volna, 28.-ként zárt a szám előfutamai során. Távollétében Chad Le Clost figyelhettük, ahogy megússza a nap első világcsúcsát (48,08). 

Női 100 m vegyes (középdöntők – Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn) Az Iron Lady simán (2.), a BVSC versenyzője éppen csak (14.) került ide. Katkának spórolnia is kell amellett, hogy azért döntőbe kell kerülnie, hamarosan ugyanis jött a 800 m gyors fináléja is, amelyen szintén éremesélyes  Rizikós! De félnünk végül nem kellett, legjobb idővel jutott Katka a döntőbe, Verrasztó viszont a 13. helyen kiszállt a versengésből.

Férfi 50 m hát (középdöntők) Rasovszky Kristóf próbálkozott, a 19 éves úszótehetség a 42. helyen fejezte be a versenyzést. A döntőhöz ezen az éjszakán 23,5 másodpercen belüli teljesítésre volt szükség.

Női 800 m gyors (döntő – Hosszú Katinka) Az Iron Lady fáradtságpróbája. A szerdai aranyéjszakán, amikor két arannyal a sporttörténelem legeredményesebb rövid pályás úszónője lett, kénytelen volt tartalékolni, 5. legjobb idővel került a fináléba. Most megláttuk, mennyi maradt benne a kanadai estében. Picit fájó volt, hogy a szám másik európai sztárja, Kapás Boglárka betegség miatt távol maradt.

50-nél amerikai szendvicsben a 2. helyen fordult, 100 után viszont beállt a 4. hely környékére, és ott haladt Shane Tusup edző-férj fanatikus kiáltozásai közepette. A táv negyedére a két amerikai, Smith és Twichell elszakadtak a többiektől, Hosszú Katinkáról pedig kiderült, itt most szó sem lesz aranyéremről. Fél távnál már csak 7.-ként fordult, az utolsó 100-on pedig már bő másfél medencehosszal előtte haladtak az élen állók. Szomorkodnunk nincs miért a 8. helyezésért, hisz rengeteg versenyszámban szerepel még az Iron Lady. Durva látni, milyen tartaléka van a távon az USA-nak Katie Ledecky távollétében is.

4x50 m vegyes vegyesváltó (döntő) Magyarok nélkül.

Férfi 4x50 m gyorsváltó (döntő), női 50 m pillangó (döntő), férfi 100 m vegyes (döntő), női 100 m vegyes (döntő), férfi 50 m pillangó (középdöntők), női 400 m gyors (döntő), férfi 50 m gyors (döntő), női 50 m hát (középdöntők), férfi 50 m hát (döntő), női 100 m mell (középdöntők), férfi 4x200 m gyorsváltó (döntő)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.