Miklós Edit: A siker megtervezhető, mi ezt csináltuk

A versenyző egy utánpótlást segítő alapítvány létrehozását tervezi.

MTI
2016. 12. 06. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A nyári felkészülés során azt építettük fel, hogy biztonságos, egyben agresszív legyen a sízésem. Az első lesiklóversenyen elégedettek voltunk a tizedik hellyel, de mindannyian azt éreztük, hogy van még fejlődési lehetőség” – értékelt keddi sajtótájékoztatóján a szám olimpiai hetedik helyezettje. Kifejtette, a szokásosnál jobb idénykezdés annak is köszönhető, hogy nemcsak edzettek a tengerentúlon, hanem mentálisan is készültek arra, hogy ezúttal ne legyen rossz a vk-rajt. Miklós Edit tavaly huszonkettedik lett a kanadai Lake Louise-ban rendezett mindkét lesiklóversenyen.

Az MTK sportolója saját bevallása szerint bizakodva várta a szuperóriás-műlesiklást, mert tudta, nyáron sokat fejlődött a technikája. Elárulta, az elért tizenharmadik hellyel a következő viadalon már a legjobb harmincban indulhat, ami nagyon sokat számít, mert így jobb pályán csúszhat. Miklós Editnek ezt megelőzően egy huszonnegyedik hely volt a legjobbja ebben a szakágban, amelyben most azt a célt tűzte ki, hogy a legjobb huszonötben végezzen, azaz rajthoz állhasson a szám vk-döntőjében.

„A lesiklásból és műlesiklásból álló kombinációban egyelőre nem indulok, mert utóbbira nem készültünk, így nem kockáztatunk egy esetleges sérülést. Lesiklásban viszont a szakág legjobbjának járó kristálygömb megszerzése lehetséges. A szezon legizgalmasabb feladata lesz a 2018-as, pjongcsangi olimpia pályájának tesztelése februárban” – válaszolt az MTI kérdésére a 28 éves versenyző. Szerinte a mostani szezon izgalmasabb lesz, mert többen is eséllyel pályáznak a végső sikerre.

Úgy véli, az első két versenyt megnyerő szlovén Ilka Stuhec kiválóan síelt, de szerencséje is volt, mert például a második versenyen a mezőny elejének kedvezett a széljárás. Hozzátette azonban, hogy ez saját magára is igaz, hiszen akkor egyes rajtszámmal indult.

A közeljövő terveiről elmondta, hogy jövő hétvégén a franciaországi Val d’Isere-ben versenyez, majd a karácsonyt bátyjánál tölti Angliában.

Miklós Edit köszönetet mondott a magyar szövetségnek, hogy bízott benne, s a korábbinál szűkösebb anyagi lehetőségek ellenére is pénzt fektetett a felkészülésébe. Elárulta, számára az a legnagyobb nyomás, hogy az utánpótlás is fejlődjön, ezért azt reméli, az eredményei által többen támogatják majd a sísportot, hogy ne csak róla szóljon.

„Én öregszem, a fiatalok nőnek. Remélem, lesz olyan köztük, aki felülmúlja az én eredményeimet is. Szeretném viszonozni azt az áldozatot, amelyet a szövetség értem hoz, ezért egy utánpótlást segítő alapítvány létrehozását tervezem” – mondta Miklós Edit.

Kálomista Gábor, a Magyar Sí Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a nemzetközi szövetség (FIS) megváltoztatta a támogatási rendszerét, ezért kapnak most kevesebb pénzt. Az új szisztémában a több pénzhez versenyeket kellene rendezni, de Magyarország természeti adottságainál fogva ezt nem tudja vállalni.

Stark Márton szövetségi kapitány a másik magyar alpesisízőről, a férfiműlesiklásban érdekelt Samsal Daliborról azt mondta, hogy január előtt nem indul vk-versenyen. Kapitány Ildikó főtitkár pedig arról számolt be, hogy Szőcs Emőke kiváló eredményeket ért el biatlonban, s nagyon sokat fejlődött, amióta Miklós Edit erőnléti edzője, Zakariás Zsolt foglalkozik vele. Megjegyezte, Kónya Ádám sífutásban szerepelt jól, aminek köszönhetően közelíti a vk-részvételhez szükséges pontszámot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.