Nincs pofára esés, Ronaldóé az Aranylabda

Igazak voltak a korábban kiszivárgott hírek, a portugál sztár kapta a rangos elismerést.

Havasi Zsolt
2016. 12. 12. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint éhes farkas a karácsonyi pulykára, úgy csapott le a Barcelonában megjelenő El Mundo Deportivo a Spanyolországba érkező újságírókra Szent Miklós napján. Na nem szó szerint. A tollforgatók látogatásának – és annak kiszúrásának – különös jelentősége volt, hiszen azok azért érkeztek a mediterrán országba, hogy a France Football számára elkészítsék az interjút az Aranylabda idei díjazottjával. Az ünnepélyes átadó másnapján ugyanis a friss győztessel jelentet meg írást a szaklap. Az El Mundo Deportivo december 6-án kiszivárogtatott értesülései szerint a játékos és a Real Madrid is tudja már egy ideje a szavazás eredményét: az első helyen nem más, mint Cristiano Ronaldo végzett.

Erre a valós alapokon nyugvó, ám hivatalosan meg nem erősített pletykára az ünnepség napján, december 12-én még rátettek egy lapáttal az angol bulvárlapok – a The Sun és a Mirror –, hiszen megszerezték és feltöltötték a világhálóra a France Football e heti címlapját, amelyen Cristiano Ronaldo örül a trófeával. Ezek után elmondható, a francia magazin mögötti pr-gépezet finoman sem nevezhető szuperbiztosnak, vagy az újságírók végeztek nagyon alapos munkát – ezt ki-ki döntse el vérmérséklete szerint.

Mindenesetre az információk helytállók voltak, és az újságírók szavazatai alapján a portugál világsztár kapta az Aranylabdát, 2008, 2013 és 2014 után immár negyedszerre. A Barcelona argentin klasszisa, Lionel Messi lett a második, Antoine Griezmann, az Atlético Madrid és a francia válogatott játékosa a harmadik. Az már talán nem is meglepő, hogy újra Messi és Ronaldo között dőlt el a díj sorsa, hiszen 2007 óta egymásnak adják az aranygömböt.

Összességében elmondható, igencsak nagy meglepetés lett volna, ha nem Ronaldo kapta volna az elismerést. Ebben az esztendőben ugyanis egy egész életre való díjat nyert. Már májusban történelmet írt azzal, hogy ő lett a futballtörténelem első játékosa, aki hat egymást követő szezonban is ötven gól fölé jutott klubszínekben. A 2015–16-os szezont ötvenegy találattal fejezte be. Ráadásul a Bajnokok Ligájában szerzett tizenhat gólja a sorozat gólkirályi címét jelentette. És ugyan a kiírás utolsó találata nem számít bele a hivatalos statisztikákba, a legrangosabb európai kupasorozat fináléjában az ő tizenegyesével hódították el a serleget az Atlético Madrid elől. Két legyet ütött tehát egy csapásra.

Július 10-én megérkezett a válogatottsiker is. Nemzeti együttesével csapatkapitányként hódította el az Európa-bajnoki címet. A kontinenstornát egyébként a döntő kivételével – amelyen térdsérülés miatt le kellett cserélni, majd a partvonal mellől irányította társait – végigjátszotta, és három góllal járult hozzá csapata elsőségéhez.

Azonban az offshore-botrány, ahogy Messit és Neymart, úgy a Real-sztárt sem kerülte el. Több spanyol lap azt írta, Cristiano Ronaldo egy adóparadicsomba mentette bevételeinek jelentős részét, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie. A labdarúgó különböző cégeken keresztül 150 millió eurót helyezett el Svájcban és a Virgin-szigeteken.

Persze azonnal jött a Real, és megvédte milliókat hozó focistáját. Mint a klub közleményében írta, a játékos a törvényeknek megfelelően, maximálisan teljesítette kötelezettségeit az állammal szemben. Jelezték továbbá azt is ,hogy a spanyol adóhivatal kiadta a Ronaldo adózásáról szóló tanúsítványát, mely bizonyítja, hogy a játékos eleget tett minden követelménynek, törvénynek, kötelezettségeit megfelelően teljesítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.