Olimpia: 5,3 milliárd dollárral számol Los Angeles

Állandó stadiont nem építenének fel a játékok megrendezéséhez.

MTI
2016. 12. 02. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Los Angeles-i szervezőbizottság pénteken adta ki a tervezett költségvetést, amelynek összege kevesebb mint a fele az idei riói olimpiáénak, és nagyjából a negyede a 2020-as, tokiói – folyamatosan növekvő – költségeknek.

Az 5,3 milliárd dollárba az észak-amerikai nagyváros szervezőbizottsága egy 491 millió dolláros (145 milliárd forint) „vésztartalékot” is beépített az előre nem láthatóan, váratlanul felvetődő költségek fedezésére.

A Los Angeles-i szervezők szerint a kiszámolt összeg fenntartható és reális, mert a rendezéshez nincs szükség újonnan felépülő, állandó létesítményekre. Infrastrukturális fejlesztésre 1,2 milliárd dollárt szánna Los Angeles, ennek nagy része ahhoz kellene, hogy a meglévő versenyhelyszíneket az olimpiarendezéshez szükséges állapotba hozzák.

A korábban elfogadott költségvetésben szerepelt 200 milliárd dollár értékű, a repülőteret és a közlekedést érintő fejlesztés, amely azonban nem kapcsolódik közvetlenül az olimpiarendezés költségeihez.

Budapest és Los Angeles Párizzsal versenyez a 2024-es játékok megrendezéséért. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.