Rájátszás volt a sakkdöntőben, Carlsen a világbajnok

Rapidjátszmák döntöttek.

MTI
2016. 12. 01. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlsen az utolsó versenynapon ünnepelte 26. születésnapját.

A klasszikus időbeosztású tizenkét parti után döntetlen volt az állás. A nyolcadik játszmában Karjakin, a tizedikben Carlsen győzött, a másik tíz parti döntetlent hozott. Szerdán négy rapidjátszmára került sor 25-25 perc gondolkodási idővel és 10-10 másodperc többletidővel lépésenként.

A viadal honlapja szerint az első két rapidjátszma döntetlennel ért véget, előbb a 37., majd a 84. lépésben. Aztán a harmadikban, amikor Karjakin játszott világossal, időzavarba került az agresszíven játszó címvédővel szemben, és így a 38. lépésben feladta a partit. Az utolsó, negyedik rapidjátszmában Carlsen világossal a szicíliai védelmet választotta, ismét keményen támadott, időprésbe szorította riválisát, aki az 50. lépésben megadta magát.

A finálé – amelynek hivatalos szakkommentátora Polgár Judit volt – 1 millió eurós összdíjából Carlsen 550 ezer, míg Karjakin 450 ezer eurót kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.