Semmire nem mentünk a románokkal

Ambros Martínékkal harcoltunk a kontinenstorna középdöntőjében Helsingborgban, 29-21 lett oda.

Arday Attila
2016. 12. 11. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúnyán kikapott a magyar női válogatott a női kézilabda-Eb-n a románoktól. Csapatunk lassan és rosszul játszott, továbbra is rettentően hiányoznak a lerohanásgólok, ami az egész Európa-bajnokságon jellemző a magyar csapatra. Nagyon hiányzott a kapunkból a frissen felfedezett Janurik Kinga, aki a térdsérülése miatt nem szerepelhetett a középdöntő első meccsén, és a folytatásban sem lehet rá számítani.

Az ellenfél félelmetes tudású átlövőjével, Neaguval nem tudott mit kezdeni válogattunk, szinte akkor lőtt gólt, amikor akart. Ha nem ő talált a kapuba, akkor megtalálta ő (vagy valamelyik társa) a beállót.

A másik oldalon egy ideig jól működtek a magyar átlövések, de az első félidő második felére szétesett a támadójátékunk is. Ambros Martín győri edző kiválóan ismeri a magyar játékosokat, ez végig érződött a meccsen. A szélre kényszerítette a magyarokat, de onnan legfeljebb minden második lövésünk talált be. Ennek így 29-21-es vereség lett a vége, a középdöntőben nulla pontja van a mieinknek. És még két meccse van hátra, a norvégok és az oroszok ellen. Martín úgy értékelt, a magyarok sérülései miatt ez az eredmény nem reális.

Nem vagyunk valami nagy mázlisták ezzel a női kézilabda-Európa-bajnoksággal kapcsolatban. Egy sok sebből vérző csapat végre összeállt az utolsó, Montenegró elleni csoportmeccsre és rátalált az új kapusfenoménra, a válogatott szinten eddig alig ismert Janurik Kingára – aki a bizalmat meghálálva a sportágban kiemelkedőnek számító, 60 százalékos védési hatékonysággal segítette fölényes sikerhez és továbbjutáshoz a csapatunkat péntek este – szombaton azonban kiderült, az érdi hálóőr olyan térdsérülést szenvedett meccs közben, hogy nem segítheti tovább a válogatottat. Helyére a ferencvárosi Szikora Melinda kaput váratlan meghívót, így ő lesz Kiss Éva váltótársa mostantól. 

Az első középdöntős ellenfél Svédországban az Ambros Martín vezette Románia lett, 18.30-tól. November végén a kolozsvári Kárpát-kupán a Kim Rasmussen vezette magyar együttes jól megverte a románokat, de súlyosan megsérült közben két irányító, Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita.

Szucsánszkit erre a meccsre sem lehetett nevezni, Kovacsics pedig legfeljebb jövőre játszhat. A kapitányunknak már negyedóra után, 5-9-nél ki kellett kérnie az idejét. Kiss Éva továbbra is formán kívül van, az első hét lövésből gólt kapott, így a hétvégén kiutazó Szikora Melinda jött tíz perc után a kapuba.Sikerült két lövést fognia, így legalább nem lett nagyobb a különbség, a másik oldalon átlövésekből vagyunk eredményesek, Görbicznek, Klivinyinek és Triscsuknak köszönhetően. 

A román védelem oszlopa Szűcs Gabriella, aki a határ túloldaláról származik, 2005-ben a magyar válogatottal, 2015-ben a románnal lett vb-bronzérmes. A félidő hajrára előtt 7-11. A hatgólos Neaguval nem tudunk mit kezdeni, öt gól a hátrány. Már hét oda, nincsenek lerohanásaink. Szélekről is próbálkozunk, de kevés eredménnyel. Lukács Viktória a jobb szélről ejtette a kapuba, ezzel zárul az első játékrész, 15-9 oda. A fantasztikus adottságú Neagu, a jobbkezes átlövő hét gólig jutott 30 perc alatt. Máskor a beállót is megtalálta a Martín-csapat, nálunk ez sem működik támadásban. A mieinknél az átlövések is elakadtak a félidő második felében, Hornyák Dóra is betalált ugyan távolról, de általában vagy a kapust találjuk telibe, vagy a kapufát. Egyelőre hiába forgatja Rasmussen kapitány a csapatot.

A helyszínen lévő Elek Gábor az M4-en úgy értékelt a félidőben, hogy

Martín okos fiú, ezt tudjuk. A magyar csapat erénye a betörés, de ezt nem engedi nekünk, a szélre kényszeríti a magyar csapatot, onnan pedig jól véd a kapusuk. 

A stúdióban úgy értékel Ferling Bernadett és Rosta István, hogy Martín biztathatta ejtésekre is a románokat Kiss Éva ellen, ezek is mind bejöttek. A spanyol tréner nyilvánvalóan nagyon ismerik saját győri játékosait, így Kiss Évát és Görbicz Anitát.

Fordulás után már nyolc a hátrányunk. Nincsenek magyar gólok, ellenben ők bármikor betalálnak. És már nemcsak Neaguval van bajunk. Azért nem játszik rosszul, 10 lövésből 8 gólnál tart. 9 góllal vezet már a csapata, újabb magyar időkérés, pedig csak 5 perc telt el a 2. félidőből. Kiss Éva hetest fogott, közelebb jövünk. De rettentő lassúak vagyunk, nincsenek gyors támadásaink. A szélsőjátékunk alakul, hatra feljövünk, de csak átmenetileg. Neagu már 10 gólos. A mieinket Kovács Anna tartja életben úgy ahogy.  Időként Szikora is találkozik a labdával a kapuban, de az utolsó tíz percre eldőlt minden.

Ráadásul a csereként, az utolsó negyedórára beálló Ungureanu nagyon jól véd odaát. A vége 29-21 oda. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.