Személyeskedés és vádaskodás: inog Borkai széke?

Feszült hangulatban fogadták el a támadott alapszabályt, Borkai Zsolt állítja, nem lopta meg a szervezetet.

Radványi Benedek
2016. 12. 20. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A feltételezés is sértő, hogy meglopnám a szervezetet, hogy bárki utazását innen finanszíroznám” – reagált a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alapszabály-módosító küldöttközgyűlésének megnyitó beszédében az elnök Borkai Zsolt a napokban megjelent vádakra. (Az egyik úgy szólt, hogy az elnökségi tagok ajándékként megkapták szponzoruk, a Samsung tévéit, a másik úgy, hogy Borkai két gyermeke és egyikük barátnője javára használt fel Rióban hármat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által a MOB rendelkezésére bocsátott nyolc vendégakkreditációból.) Az elnök lapunknak külön is megerősítette ezt, s egyben jelezte: jogi útra tereli az ügyet.

Borkai Zsolt a plénum előtt azt is kijelentette: „Lehet támadni a MOB-ot és a személyében a MOB elnökét is, de ezzel nem nekem ártanak, hanem Magyarország 2024-es olimpiai pályázatának.” Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is felszólalt, magyarázva, miért van szükség a sportirányítás átalakítására. (Amelyből a MOB alapszabályának módosítása is következik.)

A MOB-tagságáról és alelnöki pozíciójáról lemondó Deutsch Tamás még pénteken jelezte: a szervezet alapszabály-módosításának tervezete nem felel meg sem a sportolók, sem a sportszövetségek, sem pedig a sport iránt érdeklődők elvárásainak. A sportért felelős államtitkárság 38 ponton kifogásolta az elfogadásra váró szöveget, Borkai viszont már ekkor azt mondta: tökéletesen megfelel a sporttörvénynek.

A módosítani kívánt alapszabályon még tegnap is dolgoztak, s Szabó Tünde a közgyűlés előtt egyértelműsítette: az most már összhangban van a sporttörvénnyel, ám lehetnek további változtatások későbbi közgyűléseken.

A MOB első számú kritikusa, az olimpiai bajnok öttusázó, Török Ferenc felszólalásában kijelentette: „A tagok túlnyomó részének fogalma sincs, miről beszélünk” – utalva arra, hogy csak előző napon került fel a MOB honlapjára az elfogadásra váró alapszabály-módosítás. Javasolta, hogy a február végi közgyűlésen fogadják el a működéshez szükséges alapszabályt, hiszen az már egy másfajta összetételű közgyűlés munkáját készíti elő. „Én jobban tisztelem a közgyűlés tagjait, mint hogy azt mondjam, fogalmam sincs, mi van előttük” – reagált Borkai.

A módosított alapszabályt 116 igennel és 3 tartózkodással a közgyűlés a elfogadta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.