Tönkrevert mindenkit 400 m vegyesen Hosszú Katinka

Bernek Péter ugyanezen a távon, gyorson bronzérmes a férfiaknál. Az Iron Ladynek még egy ezüst is termett éjjel.

2016. 12. 06. 23:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernek Péter (kanadai idő szerint) kedd délutáni remeklése után már az első napon kiderülhetett, hogy nem „egyemberes” csapattal utazott a kanadai rövid pályás úszó-világbajnokságra a magyar válogatott, a BVSC 24 éves úszója ugyanis taktikus, magabiztos úszással jutott 4. idővel a 400 méteres gyorsúszás fináléjába, ahol komoly feladat várt rá: megvédeni 2014-ben a dohai vb-n szerzett koronáját. A feladatot megoldania nem sikerült, az első két helyet nagy csatában a koreai Park és az orosz Krasznyik osztotta el egymás között, előbbié az arany-, utóbbié az ezüstérem. A bronzérmet azonban megérdemelte és meg is szerezte a támadó lengyel Wojdakkal szemben.

A szőkített úszó 16 hosszát követte  Hosszú Katinka 200 méteres gyorsúszószámának döntője, amelybe azért magához képest is meglepően simán jutott be az első helyen. Az már kevésbé meglepő, hogy 400 m vegyesen több testhossz előnnyel, aranyesélyeshez méltóan lett finalista. Ebben a számban igen régóta veretlen és verhetetlen.

Előbb tehát 200 gyorson próbálkozott: 50 m után már összeszorgoskodott fél testhossz előnyt, amit féltávra tovább növelt, és világcsúcsrészidőn belül is fordult. 150-nél is még komoly csatát vívott a piros vonallal, de az utolsó 25 méteren az olasz Federica Pellegrini valahonnan előhúzott egy hajrát, és megverte Hosszú Katinkát egy olyan számban, ami nem igazán a sajátja. Dohában két éve is ezüstérmes volt. Nem volt elég nagy az előny, de a második helyre is tökéletesen igaz: elismerésre méltó.

400 méter vegyesen kimondva-kimondatlanul az általa tartott világcsúcs (4:19,46) volt az egyetlen ellenfél. A pillangó 100 méterén két testhossz előnyt hozott össze, de hogy a sok ezer dollárral kecsegtető világcsúcs nem elérhető, már ekkor kiderült. Háton és mellen hozta magát, míg gyorson Shane Tusup már nem kiabált a medencepartról, 4:21,67-tel így is simán, öt testhossz előnnyel szerezte meg első idei rövid pályás vb-aranyát. Összességében hetedik világbajnoki elsősége ez az Iron Ladynek rövid pályán.

Katinka két éjjeli döntője közé beékelődött két szám két-két középdöntője (férfi 100 m hát, női 50 m mell) és a férfi 200 m pillangó fináléja, ez utóbbiban sajnos az előfutamok során csak a 9. legjobb időt evickélte össze a csuklósérülésből felépült Kenderesi Tamás, mögötte egyetlen tizedmásodperccel a 10. helyen zárt Verrasztó Dávid, mindketten talán maguktól vártak leginkább döntőt – főleg, hogy mindketten egyéni csúcsot úsztak –, igaz, mi sem lepődtünk volna meg rajta, ha két magyarral rendezik a szám fináléját. Hiányukban régi ismerősünk, a dél-afrikai Chad Le Clos izgalmas versenyzés végén tépte le a magáét az aranyfáról.

Az éjjeli program záróakkordjaként még 100 m háton úszott középdöntőt a szám nagy medencés riói olimpiai bajnoka és rövid pályás világcsúcstartója, Hosszú Katinka, akinek az előfutamokban úszott 2. legjobb időeredményt még egyszer hoznia kellett az éjjeli első középfutamban, hogy biztos döntőzhessen szerdán. A feladatot megoldotta, Emily Seebohm mögött 3 tizeddel lemaradva másodikként ért a falhoz. Összességében az 5. legjobb időeredménnyel döntős. Az érem viszont akár biztos is lehet, az anyaga kérdéses. Talán a legveszélyesebb rá a hazaiak üdvöskéje, Kylie Masse lehet majd.

A 4x100-as gyorsváltók versenyében sem a nőknél, sem a férfiaknál nem voltunk érdekeltek éjszaka.

ITT olvashat részletesebben.

Férfi 400 m gyors – döntő (Bernek Péter)

Női 200 m gyors – döntő (Hosszú Katinka)

Férfi 100 m hát – középdöntő

Női 50 m mell – középdöntő

Férfi 200 m pillangó – döntő

Női 400 m vegyes – döntő (Hosszú Katinka)

Férfi 100 m mell – középdöntő

Női 100 m hát – középdöntő (Hosszú Katinka)

Férfi 200 m vegyes – döntő

Női 4x100 m gyorsváltó – döntő

Férfi 4x100 m gyorsváltó – döntő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.