Újabb éjszaka, újabb Hosszú-arany, már az ötödik!

100 m vegyesen simán lett világbajnok, 400 m gyorson 4. helyen zárt az Iron Lady, és bejutott az 50 m hát döntőjébe is.

2016. 12. 09. 23:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak szereplése miatt fejezhetnénk ki elégedettségünket a windsori rövid pályás úszó-vb kapcsán, de boldogságot csak és kizárólag Hosszú Katinka hozott Magyarország számára a pénteki selejtezős programban (is), magyar idő szerint délután, illetve este. Ha ránézünk az éjszakai középdöntős, döntős programra, a következőt látjuk.

Magyarra fordítva a feliratot azt látjuk, hiába indult el 100 m vegyesen Barta Márton és Földházi Dávid, szinte semmire nem jutottak – utóbbi 13., előbbi 40. helyen zárt. Verrasztó Evelyn is hiába igyekezett ugyanebben a számban a hölgyeknél, szintén „kihúzta” a szerencsétlen 13-ast. A többiek (például Rasovszky Kristóf) is sorra elvéreztek, kivéve a 15 éves Késely Ajnát, aki már eleve úgy került volna a 400 m gyors mezőnyébe, hogy Kapás Boglárka beteget jelentett. Az egészségi gondok a hét közepére viszont őt is utolérték, így ez a verseny is egy szem magyart vonultatott fel: Hosszú Katinkát. De mi most előre nem szaladva végigsétálunk az eseményeken a windsori 25 méteres medence partján.

Férfi 4x50 m gyorsváltó (döntő) Orosz, amerikai, japán – nem, ez nem egy második világháborús vicc kezdete, ez a finálé dobogós sorrendje, Vlagyimir Morozov, az idei év rövid pályás világkupaidényének győztese óriásit finiselt.

Női 50 m pillangó (döntő) A dán Jeanette Ottesen nemhiába a mezőny toronymagasan rangidős versenyzője, nagy rutinnal érte el tökéletesen a kiindulási falat, egyéni csúcs sem kellett neki a vb-aranyhoz.

Férfi 100 m vegyes (döntő) Vlagyimir Morozov bőrén még meg sem száradt a víz, világcsúcstartóként máris jelenése volt a windsori hokicsapat otthonában összerakott, 25 méteres medence rajtköveinél. Nem is regenerálódott rendesen, az amerikai Michael Andrew nyert, második és harmadik a két japán vetélytárs, Morozov csak a 6.

Női 100 m vegyes (döntő – Hosszú Katinka) Az éjszaka fő eseménye volt. A szám világcsúcsa tavalyról az Iron Ladyé, a világbajnoki csúcs szintén az övé, de tavalyelőttről, akkor rendeztek utoljára ugyanis vb-t, Dohában. Tükörsima győzelem, az 5. világbajnoki arany! Minden idők hatodik legjobb ideje, de az első öt is az övé, és az idén is úszott már egyszer jobbat az 57,24-nél.

Futamát követően sok ideje nem volt fújni, mindössze két éremátadásnyi idő és az 50 m férfi-pillangóúszás két középdöntője alatt szusszanhatott, ez összesen 26 perc.

Férfi 50 m pillangó (középdöntők) Az első futam győztese a dél-afrikai legenda, Chad Le Clos volt. A második győztese, az amerikai Tom Shields 3 századdal bevágott Chad Le Clos elé, szombat éjszaka őrjítő döntőt láthat majd, aki fennmarad velünk együtt! Csak a rend kedvéért: magyar nem indult ebben a számban, Cseh László talán a legérintettebb a sprint pillangószámban.

Női 400 m gyors (döntő – Hosszú Katinka) Leányunk a 4. legjobb, és így a 6-os pálya lett az övé délután, korántsem a fő száma ez, 200-as legyőzője (Federica Pellegrini) viszont visszalépett a számtól. 100 méternél úgy tűnt, hogy nem lazít, mindent belead ebbe a döntőbe, nem áldozza be tehát, mint tegnap a 800 gyors döntőjét. Fél távnál erőteljes kidelfinezéseivel tartotta magát, 250-nél pedig érkezett Shane Tusup edző-férj kukorékolása, ami berepítette Katinkát a dobogós pozícióba, de egy japán hölgy kigolyózta őt, a negyedik hely miatt viszont egyáltalán nem kell szégyenkeznie!

Hosszú Katinkának ezután két éremátadásnyi és egy futamnyi (50 m férfi gyors) ideje volt pihenni, ráhangolódni az 50 m hát középdöntőjére.

Férfi 50 m gyors (döntő) Vlagyimir Morozov 70 percen belül már a harmadik futamát teljesítette, és biztos, hogy ez közrejátszott abban, hogy e számban sem nyert, 4 századdal kapott ki a holland Jesse Putstól.

Női 50 m hát (középdöntők – Hosszú Katinka) Az első futam győztes pozíciójáról egyetlen század döntött a házigazdák kedvence, Masse és az ausztrál Seebohm között utóbbi javára. Hosszú a maga futamában a 4. helyen végzett, de csak az említett hölgyek voltak nála gyorsabbak a másik nyolcasból, így a 6. legjobb idővel finalista. És biztosan iszonyúan fáradt, szerencséje van, hogy nem lett érmes 400 m gyorson, mehet pihenni. 

Az éjszaka során hátravolt még – magyar érdekeltség nélkül a férfi 50 méteres hát döntője, a női 100 m mell középdöntői és a férfi 4x200 m-es gyorsváltók döntős küzdelme, de mi is tartalékoljuk energiáinkat a további napok versenyeire.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.