Úszó-vb: Katinka mellett két örömforrás

Jakabos Zsuzsanna, a 4x50-es vegyes gyorsváltó és természetesen az Iron Lady azok, akik miatt megint éjszakázni kellene.

2016. 12. 07. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi napon már a windsori hokicsapat otthonában összeeszkábált 25 méteres medencébe ugrott a szerdai előfutamozók közül Bernek Péter, akit 400 m gyorson letaszítottak a trónról; címvédőként érkezett, végül a bronzéremért is meg kellett küzdenie, de azt megérdemelten megszerezte. Most 200 m gyorson nyomába eredhetett volna keddi teljesítményének, de 24 századmásodpercre volt a döntőt érő 8. helytől, végül a 12. pozíció lett az övé. Azzal az időeredménnyel, amit tavalyelőtt tudott, fél másodpercet vert volna a teljes mezőnyre, de rengeteg nehézsége volt a riói olimpia óta, édesapját például nemrég veszítette el.

A szám másik magyarja, a tegnap 100 m háton 19. Telegdy Ádám a 31. helyen zárt.

Jakabos Zsuzsanna 200 m gyorson kedden egy hellyel csusszant ki a döntő mezőnyéből, 9.-ként zárt, most eggyel rövidebb távon, 100-on próbálkozhatott, de mivel testalkata miatt nem igazán rövid pályás úszó – ezt lapunknak ő maga árulta el a rövid pályás országos bajnokság után –, ez számára talán már a jövő évi nagymedencés budapesti vb-re szóló versenyrutin bővítése. Ez eredményén nem látszott meg, bombaerős futamában megcsípte az ötödik helyet, éjjel pedig középdöntőzhet, a 9. legjobb időeredmény az övé.

Verrasztó Evelyn most próbálkozhatott először a vb-n, szintén 100 m gyorson, összesítésben a 25. helyen zárt.

Kenderesi Tamás Jakaboshoz hasonlóan 9. lett kedden, méghozzá 200 m pillangón, amiben nyáron az olimpián nagy medencében bronzérmet szerzett. Csuklósérülést követő rövid edzésidőszak után érkezett Kanadába. Ennek ellenére a nagy csalódást jelentő 8. helyen zárt csak futamában 100 m pillangón, összesítésben a 28. helyen végzett.

200 m pillangón a kedden 1 arany és 1 ezüstérmet szerzett Hosszú Katinka próbálkozott, illetve Késely Ajna, aki 15 évesen a rutinszerzés végett utazott ki, de a szakma nagy áttörést remél tőle hamarosan. Hosszú simán nyerte futamát, és 3. legjobb idővel döntős, az érem jó eséllyel éjjel is meglesz. A szám másik magyarja, Késely Ajna becsülettel küzdött, 14. helye nem is rossz!

Meglepő módon bejutott az éjjeli döntőbe a Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összetételű 4x50-es mix gyorsváltónk is, öt századdal a dán négyes előtt csusszantak a fináléba.

A magyarok vacsorája előtt 800 gyorson még Hosszú Katinka jött, a világkupában idén egy kivételével minden helyszínen Hosszú nyerte ezt a számot, egyetlen legyőzője éppen a most hiányzó Kapás Boglárka volt. Simán jutott döntőbe (5. hely), amit viszont csak csütörtök éjjel rendeznek majd, ám 100 m háton éjjel megnézhetjük, milyen színű éremmel lesz boldog.

A köztévé szerda délutáni közvetítését bőven idő előtt, éppen Hosszú Katinka 800 m-es gyorsúszása előtt megszakították, és 10 perccel hamarabb elkezdték adni a reggeli sportháttérműsor ismétlését. Az ügynek a későbbiekben utánajárunk.

0.30-kor is tartsanak velünk!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.