Windsorban végre az úszásról szól az úszósport

A rövid pályás kanadai viadalon 161 másik nemzet az ellenfél.

2016. 12. 06. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napra most el kell hogy csendesüljön a medenceparti zaj, felharsan a Take your marks! (magyarul: felkészülni) Windsorban, a 13. rövid pályás úszó-világbajnokságon; ma délután a férfi 400 méteres gyorsúszás előfutamaival indul a hatnapos program.

A tíz férfi és öt női versenyzőből álló magyar csapatnak mindössze két „és fél” hiányzója van: az úszást csak október végén újrakezdő Cseh László, valamint a riói szomorkodó, Gyurta Dániel korábbi olimpiai bajnok. Ő a nagy visszatérését 2017-re, a budapesti vb-re tervezi. A fél ember pedig Kapás Boglárka, aki elhúzódó betegsége miatt csak egy váltószámban indul Kanadában. A rajtkőre állók egyik fele iránt a szakvezetés nem támaszt eredményben kifejezhető elvárást, azonban meg kell említeni, hogy a nyári hódmezővásárhelyi ifjúsági Eb-n kimagaslóan teljesített Barta Márton, Lobanovszkij Maxim, Márton Richárd, Rasovszky Kristóf, Telegdy Ádám és Késely Ajna.

A rutinosabb versenyzők közül dobogóvárományos a ma délután 400 m gyorsban máris úszó Bernek Péter, aki nem mellékesen a 2014-es vb-n megnyerte a számot, de háromszor is látjuk majd Verrasztó Dávidot, aki két és négy éve is dobogóra állhatott 400 m vegyesen. Gyurta Gergelytől szintén számíthatunk éremre, ő a szintidők teljesítése után „családi összefogással” – édesapja, az újpesti szakosztályvezető Gyurta Tamás és bátyja, Dániel is nyomást gyakorolt Hargitay András szövetségi kapitányra a válogatáskor – harcolta ki magának az indulás jogát egyszerre 400 m vegyesen és 1500 m gyorson.

Hargitay általános elvárása  a rutinosabb versenyzőktől a döntőzés, ám azt ő is tudja, hogy a 25 méteres medencében a keletkező hullámok miatt a szerencsén is múlhatnak helyezések. Hosszú Katinka a helyszínen az M4 sporttévének nyilatkozva úgy vélekedett, hétszer is dobogóra állhat. A számai bejelentésével az utolsó pillanatig kiváró Iron Lady aranyesélyes tételein – 100, 200 és 400 m vegyes, 100 és 200 m hát – kívül 100 és 200 m pillangón, 200, 400 és 800 m gyorson, valamint a sprint hátúszószámban (50 m) és 200 m mellen is indul. Két nagyágyúnkról még nem beszéltünk: a versenyek mennyiségét tekintve lassan „Katinka-tempóra” kapcsoló győri Jakabos Zsuzsanna – Katinkán kívül az egyetlen 2016-os kis medencés országos bajnok – négy egyéni számban szerepel, felsorolásunk pedig az ország „Sajtbureszével”, Kenderesi Tamással zárul, aki 100 és 200 m pillangón is dobogós lehet.

Hargitay a napokban még arról is beszélt, bravúr lenne a 2014-es hat arany, három ezüst, két bronz megismétlése, amivel akkor az éremtábla második helyén zártunk, de ha – és ezt már mi tesszük hozzá – a versenyzők függetleníteni tudják magukat az elmúlt hetek uszodai viharaitól, összejöhet akár egy, a dohaihoz fogható összeredmény is. Mert ne feledjük, Hosszú Katinka az idén minden eddiginél jobb formában van, a kilenc világkupa-állomásból csak egyetlen olyan volt, ahol hét aranyéremnél kevesebbet szerzett, ráadásul az általa ősszel megszokott tizenkét számmal most nem kettő, hanem hat nap alatt kell megküzdenie. A szezonzáró hongkongi vk-helyszínen például meg sem állt tíz aranyig.

A rövid pályás vb-re a Windsor Spitfires hokicsapat csarnokában kerül sor egy ideiglenes medencében, a varázsos arénában 162 ország úszóit láthatjuk – az előfutamok naponta 15.30-kor, a döntők éjfél után kezdődnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.