Átlagos árú Puskás-stadiont ígérnek

Aláírták hétfőn a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést.

MTI
2017. 03. 27. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színtisztán hazai projekt – így jellemezte hétfőn az új Puskás-stadion építését a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK), miután aláírta a szerződést a közbeszerzési pályázat nyertesével, a közösen induló ZÁÉV Zrt.-vel és a Magyar Építő Zrt.-vel. Közölték: a közbeszerzési eljárással kapcsolatban jogorvoslati kérelem nem érkezett, az eredményt senki nem támadta meg. „A terveket nemzetközileg elismert, számos díjjal kitüntetett magyar építésziroda álmodta meg, és a kivitelezést is magyar cégek szakemberei végzik. A nyílt, nemzetközi, az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzési eljárásban két ajánlat érkezett, és az olcsóbb győzött. Így a stadion ára nettó 142,85 milliárd forint, ami európai viszonylatban átlagosnak tekinthető. A beruházás áfatartalma 40,5 milliárd forint. Ez visszajut a központi költségvetésbe, tehát nem minősül kiadásnak. A szerződéses összeg 5 százaléknyi – 7,15 milliárd forintos – tartalékot tartalmaz az előre nem látható, váratlan eseményekre, amelynek felhasználása nem automatikus, kizárólag előzetes megrendelői engedély alapján vehető igénybe” – írta a KKBK.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek otthont adó, 67 ezer férőhelyes új Puskás-stadionnak a határidő szerint 2019 végére kell felépülnie. A magyar állam képviseletében eljáró beruházó rendkívül szigorú szerződéses feltételeket írt elő a kivitelező számára: késés esetén naponta 142 millió forintnyi kötbért kell fizetnie, továbbá a határidő betartására és a megfelelő minőség biztosítékaként a szerződéskötéskor az állam által egyoldalúan készpénzre váltható, 32 milliárd forintos bankgaranciát is köteles adnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.