Katinka és az úszószövetség két külön világ marad

Sós Csaba kapitány szerint távol áll a szövetségtől az a stílus, hogy a tudást csak pénzért osszák meg.

2017. 04. 18. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

87 nappal a budapesti vizes vb előtt még mindig mintha a szétbombázott Moszulra hasonlítana a Dagály környéke, a szerdán kezdődő úszó országos bajnokságot szervező Magyar Úszó Szövetség mégis az új, tesztüzemben megnyitott, a válogatott tagjai edzőközpontjául szolgáló Duna Arénát tartotta a legmegfelelőbb helynek arra, hogy az azt beharangozó sajtóeseményt megtartsák. A méretes sajtóteremből rálátni a műugrótoronyra, kis igyekezettel a versenymedencére is, a legjobb panoráma azonban az edzőmedencére nyílik innét, ahol Dudás Dániel társaságában maga Hosszú Katinka tempózott kedd délelőtt, 1-2 hosszonként pedig Shane Tusup, az edző-férj megállította a világ legjobb úszónőjét, és ostorpattogtatás-szerűen gesztikulálva a technika tökéletesítésére irányuló instrukciókkal látta el őt – a semleges kívülálló számára ez persze folyamatos szidalmazásnak és bántásnak tűnt, de helyzetüket és eredményességüket ismerve talán legyünk elégedettek a tudattal, hogy mindent, de mindent a sikerességnek vetnek alá, hisz a jelszavuk: „a kemény munka mindig kifizetődő”.

Aztán persze abba kellett hagynunk a nézelődést – az Iron Ladyt fotózni egyébként tilos is volt –, mert nagy bejelentéssel kezdte az eseményt Sós Csaba úszószövetségi kapitány, „minden idők legerősebb magyar bajnokságát” rendezik április 19-től 22-ig. Azt persze nem tette hozzá, nem is az ő dolga, hogy nem a korábbi terveknek megfelelően Budapesten – az ob lett volna a nyári vizes vb tesztversenye –, hanem Debrecenben. (Tesztversenyt amúgy mindenképp tartani kell a Duna Arénában, erre június első napjaiban egy Budapest Open nevű, kvázi városi bajnokság ad módot.)

Ne tagadjuk le, a cívis város korábban számos alkalommal remekül helyt állt már nagy úszóesemények rendezőjeként – és 2014-ben is ott volt az ob –, mint Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetőjétől megtudtuk, körülbelül harminc nemzetközi esemény van a hátuk mögött, az uszoda folyamatosan bővül, a város pedig 2023-ban Európa kulturális fővárosa szeretne lenni.

És akkor magáról a valóban, nemzetközi mércével nézve is igen rangos országos bajnokságról, végre, de persze csak a vizes vb árnyékában! Az utolsó olyan verseny lesz ez, amelyen kiharcolható lesz a vb-csapatba kerülés. Sós Csaba már korábban is többször elmondta, amit most lapunknak részletesebben is kifejtett: ketten, akik egy adott úszószámban a legjobb időeredmény birtokosai 2016 márciusa és az idei ob lezárulta között, már „védettséget” élveznek. Sós ettől függetlenül elképzelhetőnek nevezte, hogy a válogatottnak így is „csak” a 85 százalékát tudja kijelölni, hisz lesznek olyan számok, ahol nincs meg a két „A” szintes úszó – ezeket a helyeket még nyárig lesz idő feltölteni, de Sós ígéri, minden számban lesz legalább egy indulónk; a 26 női és 26 férfi induló egyébként egyáltalán nem reális elvárás. No és ott vannak a váltók is, valamennyi ilyen versenyszámban láthatunk majd magyar egységet – mármint a világbajnokságon.

És hát igen, az ob-n várható, hogy lesz egy-két „tüzes” szám, hisz van, ahol a két indulókvóta nem lehetőséget, hanem korlátot jelent. Ilyen Sós Csaba szerint az összes 100 méteres szám, mivel a váltókba mindenki be akar kerülni.

– A 100 és a 200 gyors önmagában komoly konkurencia, és hála Istennek most már eléggé közel vannak egymáshoz a legjobb úszóink. 200 m férfi háton és pillangón is nagy versenyt várok – fogalmazott kérdésünkre Sós, aki beszélt arról is, mi volna abban az elméleti esetben, hogy ha a 200 m pillangón olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás vagy a 100-on ezüstérmes Cseh László halványabban szerepel Debrecenben, és számukban ketten is jobban muzsikálnak náluk. – Az ő idejük meg volt úszva, akkor, amikor kellett – zárja rövidre a kapitány, így tehát ők ketten akkor üthetőek ki a nyeregből, ha olimpiai döntős idejüket most valaki megjavítja

Éles viaskodás lesz még 200 női vegyesen, pillangón és háton is, hisz várhatóan az egyik kvótát már „vakon” oda lehet adni Hosszú Katinkának.

A MÚSZ elnökének döntése alapján felállított eseti vizsgálóbizottság Sós Csaba szövetségi kapitány vezetésével vizsgálja a Tóth Ramon edző személyével kapcsolatos korábbi bejelentést. Az esetleges bűncselekményt is érintő bejelentést az arra illetékes nyomozati szervek szintén vizsgálják. A vizsgálóbizottság munkáját még nem fejezte be, adatokat és információkat kért be, illetve meghallgatta az érintett edzőt is. A vizsgálat eddigi megállapításai alapján, a rendelkezésre álló információk birtokában a MÚSZ elnöke Tóth Ramont a MÚSZ régióvezetői feladatai alól 2017. április 17-ei hatállyal felfüggesztette, és Szájer Péter szakfelügyelőt bízta meg ideiglenes jelleggel a régióvezetői feladatok ellátásával. Tekintettel arra, hogy a napokban az MTK mint munkáltató az edzői feladatok ellátása alól Tóth Ramont felfüggesztette – így edzői munkát jelenleg nem végezhet –, a MÚSZ kezdeményezte az illetékes testületnél a Kiemelt Edzői Program alapján a Tóth Ramonnak járó juttatások felfüggesztését, továbbá kezdeményezte a MÚSZ egyik támogatójánál, hogy az általa igénybe vett szponzorautó használatát április 17-ei hatállyal szüneteltesse.

Hogy pontosan miben érintett Tóth Ramon, arról bővebben ITT olvashat.

Az országos bajnokságon várhatóan minden számban rajthoz áll Hosszú Katinka, bár ezt a kapitány egyáltalán nem tudta megerősíteni, csak így sejti. Ebből adódik egy másik kérdés is: mi újság van Shane Tusup edzőbizottsági részvételével, amit Bienerth Gusztáv télen megválasztott úszószövetségi elnök fontos programpontként, nagy hanggal jelentett be?

– Beszéljünk egyenesen. Én világéletemben úgy éltem, mint egy tanár. Az volt a hivatásom, hogy a tudásomat átadjam. Az ő szemléletük, amit én nem akarok kritizálni, az az, hogy amijük van, azt pénzzé akarják tenni. Nyilvánvalóan ez a kettő nehezen fér meg egymással. Az úszás világa egy olyan közeg, amiben akik élünk, úgy gondoljuk, hogy a tudásunkat megosztjuk egymással – érzékeltette, milyen messze van attól az Iron Lady férje és edzője, hogy bármilyen úszószövetségi bizottságban részt vegyen. Sósék ajtaja persze nyitva van, de: – Ha ők úgy nyerik meg a négy aranyat a világbajnokságon, hogy nem vesznek részt semmiben, akkor csinálják úgy.

Sós Csaba szerint a 15 éves, négyszeres junior Európa-bajnok Késely Ajna lehet az egyik titkos fegyverünk majd a nyáron, de rajta kívül is vannak ilyenek, például a 400 m vegyes világranglista-vezetője, Verrasztó Dávid, illetve a nyílt vízi úszók, akiktől bármilyen eredmény kijöhet a Balatonon. Sós felhívja a figyelmet a pillangóúszók legújabb „gyártmányára”, a még jövőre is junior korú Milák Kristófra, aki rohamosan csökkenti a távolságot Cseh és Kenderesi mögött. És hát férfi hátúszóink közül is jelenleg négyen birtokosai „A” szintnek.

Hogy a 16 ezer ember keltette várható hangulatra felkészítik-e külön az úszókat, arra Sós kapitány azt mondja, ezek nem „nullkilométeres” úszók, ráadásul a nézők „nekik fognak énekelni”.

Kapás Boglárka debreceni születésűként külön örül annak, hogy végre most majd otthon töltheti születésnapját, ami épp az ob-t követi majd. Talán legnépszerűbb úszónőnk csillogó érmekre számít – az összetételéről nem beszélt –, az időeredményeket tekintve a tavalyi, az olimpiát megelőző Eb a mércéje. A nemrég Thaiföldről hazaérkezett újpesti úszó az ob után kétszer 3 hétre Hódmezővásárhelyre vonul edzőtáborba, ahogy ő fogalmaz, „kilométereket gyűjt”.

Az országos bajnokságon kívül ifi Eb-re, -vb-re és a vizes vb-re is igyekvő Késely Ajna velünk együtt először járt a Duna Arénában kedden, és bevallja, megszédítette a lépték, belegondolva, hogy ez az aréna ordító emberekkel lesz tele júliusban. Készül is rá.

– Elvégeztem egy mentális tréninget, az agykontrollt, így a rám váró helyzeteket fogom tudni kezelni. Van, amikor a „tanáromat”, Varga Diát kérem, hogy segítsen, és ő mindig rendelkezésre áll.

A 200-tól 1500-ig minden gyorsúszószámot, ezen kívül a 400 m vegyest és a 200 pillangót is vállaló Késely nem tesz különbséget a rá váró feladatok között, a célja, hogy – persze a felnőtt vb-n kívül – mindenhonnan hozzon legalább egy aranyat. Ha ez az ifi vb-n is összejön neki, azzal történelmi tettet hajtana végre, magyar úszó ugyanis még sosem lett ifjúsági világbajnok. Amiben nekünk figyelnünk kell rá, az a 200 és 400 gyors. A 400 vegyes is a szíve csücske volna, de egyelőre ő még túl kicsi és gyenge a mellúszáshoz, így aligha övé lesz a második vb-kvóta Katinka mögött. 15 évesen pedig még komoly iskolai tennivalói is vannak, amit szülei nem engednek hanyagolni.

Az országos bajnokságon a tévén keresztül (M4) tehát már a vb felé nyílik az ajtó, ahol a szakvezetés 10 érmet vár, ami a riói olimpiai eredményesség megismétlése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.