Elstartolt a Tour de Hongrie, a magára hagyott Szalontay a második

A nemzetközileg jegyzett magyar versenyző állami támogatás hiányában készült a versenyre.

Unyatyinszki György
2017. 06. 27. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de Hongrie egyhetes országúti kerékpáros verseny kezdetét jelentő egy kilométeres egyéni időfutamát tartották kedden Szombathelyen, ahol az ausztrál Scott Sunderland első helyet szerzett, megelőzve a tavalyi egyéni időfutam győztesét, Szalontay Sándort.

Az idén 38. alkalommal indult megmérettetésen a felhős idő ellenére is sok néző követte a helyszínen a versenyt a Fő téren. Az egyébként pályakerékpáros Szalontay toronymagasan vette át a vezetést a korábban indult versenyzőktől (1:03.69). Sunderland azonban nagy versenyzéssel még nála is gyorsabb tudott lenni (1:02.99). A harmadik legjobb időt Peák Barnabás (KONTENT–DKSI Cycling Team) érte el, aki pénteken második lett az időfutam ob-n.

Az eredményt beárnyékolja, hogy Szalontay utolsó alkalommal versenyzett a magyar Bátorfi–Trek Team versenyzőjeként, pályakerékpárosként ugyanis az országúti versenyben már nem vesz részt. A csapatával egy hete jelentette be a kényszerű szerződésbontást, mert állami támogatás nélkül a csapat sem tud olyan körülményeket biztosítani, ami megfelelő felkészülést jelentene a nemzetközi mezőnyben is jegyzett sportoló számára. Felkészülésében eddig a klubja vállalta át a terheket, Bátorfi Béla klubelnök reakcióját a Bikemag idézte:

Tekintve, hogy Sanyi Magyarországon (főleg télen) nem tud készülni, mivel sem pálya, sem edzőpartner, sem edző nem áll ehhez rendelkezésre, mégis biztosítottam neki a külföldi felkészülést, valamint a világkupákon (nagyrészt tengerentúli helyszíneken), Eb-n, vb-n való részvételt. Ez kerékpárszállítással és kísérővel komoly anyagi terhet rótt a klubra a szerződésben foglalt magyarországi viszonyokhoz képest kiemelkedő fizetésén felül. Idén ehhez a szövetség egyetlen forintot sem tudott adni, így pedig reménytelen a szükséges források előteremtése. A klubunknak egy 20 fős felnőtt sort is fenn kell tartania, nem tudjuk vállalni szövetségi és egyéb támogatás nélkül Sanyi versenyeztetésének és felkészülésének összes költségét. Tekintve, hogy eddig sem vállalta egyetlen klub sem Sanyi versenyeztetését és megélhetésének támogatását rajtam kívül, a jelenlegi szerződésbontás egyben azt jelenti, hogy az utóbbi évtizedek egyetlen világklasszis sprinterének pályafutása augusztus végével véget érhet.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.