Kamuti Jenő hivatalosan is a nemzet sportolója

A „tizenegyek” május végi javaslatát most fogadta el a kormány. A világbajnok Kamuti Jenő a 4. vívó a társaságban.

MTI
2017. 06. 28. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzet Sportolója címet egyidejűleg tizenkét ember viselheti, Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő április 23-i halálával vált szükségessé új tag választása.

A vonatkozó jogszabály alapján a nemzet sportolói személyes szavazás útján vagy elektronikus úton maguk tesznek javaslatot az új tag személyére, akit a sportpolitikáért felelős miniszter képviseletében Szabó Tünde államtitkár terjeszt a kormány elé. A május 30-i ülésen a nemzet sportolói Kamuti Jenőt javasolták a címre. 

„A kormány elfogadta a nemzet sportolóinak javaslatát, és döntött arról, hogy Kamuti Jenő legyen a nemzet sportolóinak 12. tagja. Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres csapatvilágbajnok tőrvívó, 17. éve a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja. 1977-ben UNESCO Fair Play-díjat, 2014-ben Budapestért díjat kapott, és bekerült a Nemzetközi Vívószövetség hírességek csarnokába. 2015-ben átvehette a Csik Ferenc-díjat és a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is. 2013-tól a Nemzetközi Vívószövetség örökös tiszteletbeli tagja” – áll a sportállamtitkárság tájékoztatásában.

A kormány a Nemzet Sportolója címet és az ezzel járó életjáradékot tizenkét hatvanadik életévét betöltő, kimagasló eredményt elérő magyar sportolónak biztosítja, aki aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be vagy tölt be jelenleg is a magyar és a nemzetközi sportéletben.

 

A nemzet sportolói mostantól:

Elhunyt díjazottak:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.