Hosszú Katinka: Tehetetlennek érzem magam

„Egyetlen döntéssel elveszik tőlem azt az előnyt, amiért éveken át dolgoztam” – közölte.

MN
2017. 08. 04. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Akkor jössz rá, mennyire szeretsz valamit, amikor elveszíted... Ma igazán szembesültem azzal, mennyire szeretek versenyezni” – kezdte Facebookon közzétett bejegyzését Hosszú Katinka.

Hozzátette, az elmúlt években, egy-egy világkupa-állomás után úgy érezte magát, „mint akit elütött egy autó”. „Mindenem fájt, hullafáradt voltam, néha úgy éreztem, hogy nem bírom tovább. Amikor meghallottam, hogy mostantól állomásonként csak négy számban indulhatok, egy pillanatig arra gondoltam, mindennek oka van, és talán nem is baj, hogy idén visszaveszek az iramból egy kicsit” – fogalmazott.

Mint írta, most viszont, a moszkvai hotelszobájában ülve csak tátongó ürességet érez. „A tegnapi három után ma egyetlen számban indulhattam, így a parton néztem végig azokat a számokat, amelyekben éveken át mindig versenyeztem a világkupán. Úgy éreztem magam, mint akit büntetésből ültettek ki a medence szélére. Sosem gondoltam volna, hogy akkor fogom magam sajnálni, ha nem versenyezhetek, fáradtság és fizikai fájdalmak nélkül hagyom el az uszodát, de most, hogy eljött ez a pillanat, tehetetlennek érzem magam” – közölte. Azt írta, hogy egy úszó pályafutásának évei meg vannak számlálva, és ha 2020-ig úszik, már csak három világkupa-sorozaton indul.

„Egyetlen döntéssel elveszik tőlem azt az előnyt, amiért éveken át dolgoztam: hogy sokoldalú legyek, és a lehető legtöbb szám specialistáival fel tudjam venni a versenyt, reális esélyem legyen győzni minden számban, amelyben elindulok” – fűzte hozzá.

Kiemelte: nem az bántja, hogy vesztésre áll az összesített pontversenyben. „Amikor Sarah világcsúcsait látom, arra gondolok, bárcsak tavaly is itt lett volna a világkupán, és összemérhettük volna, vajon az ő világcsúcsai vagy az én sokoldalúságom ér többet. Biztos vagyok benne, hogy kihoztuk volna egymásból a legjobbat” – fűzte hozzá.

Később Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője és férje ugyancsak a Facebookon azt írta: megszakad a szíve annak láttán, hogy az úszósport egyszerűen nem értékeli Katinkát. „Azért mondom ezt, mert igaz, és utálhatsz, ha akarsz, de ha amerikai úszó lenne, akkor mindez nem történne meg, és az úszósport istenként dicsérné őt. Vitatkozhatsz ezzel, de mélyen belül tudod, hogy ez igaz” – fogalmazott.

Hosszú Katinka a szerdai két első és egy második hely után aranyéremmel zárta szereplését Moszkvában, a rövid pályás úszóvilágkupa-sorozat idei nyitóállomásán. Csütörtökön Hosszú csak 200 méter vegyesen volt érdekelt, mivel a nemzetközi szövetség, a FINA legfeljebb négy egyéni számban engedélyezi az indulást. A magyar világrekorder (2:01,86 p) az esélyeknek megfelelően magabiztosan nyert 2:04,76 perces idővel, az ezüstérmes ausztrál klasszisra, Emily Seebohmra is csaknem három másodpercet verve rá.

A vk nyitóállomásán kiemelkedően teljesített a svéd Sarah Sjöström, aki az első naphoz hasonlóan, amikor is 23,10 másodperces világcsúccsal győzött 50 méter gyorson, a 100-as sprinttávon is megjavította a világrekordot. Az új csúcs 50,77, a régit 50,91-gyel az ausztrál Cate Campbell tartotta 2015 novembere óta.

Két nap alatt 25 500 dollárt (6,4 millió forintot) keresett Sarah Sjöström az úszók idei rövid pályás világkupa-sorozatának moszkvai nyitóállomásán. Mögötte Hosszú Katinka következik, aki 2012 óta minden évben az összetett pontverseny élén végzett. Az orosz fővárosban három döntőben nyert, egyben második lett, így összkeresete 5500 dollár lett.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA „kasszaszabálya” szerint a rövid pályás vk egyes állomásain számonként 1500 dollár jár az első helyért, 1000 a másodikért, 500 a harmadikért, ez évtől kezdve pedig a további három pozíciót is dotálják: a negyedik helyet 400 dollárral, az ötödiket 300-zal, a hatodikat pedig 200-zal. A világcsúcs önmagában is jelentős kereseti tétel: a FINA 10 ezer dollárral jutalmazza a rekorddöntést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.