Jön a nindzsák Európa-bajnoksága

Ön hidegvérű kés- és fejszehajító mester? Akkor irány Alsómocsolád!

Gabay Balázs
2017. 08. 16. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kohl János arcizmai megfeszülnek, pupillája összeszűkül, szemével egyetlen pontra mered, majd elhajítja a fejszét. Az pörög a levegőben egyet, kettőt, hármat, és tökéletes ívben vágódik a célpontba. Az addig néma teremben halk, elismerő duruzsolás.

Ez itt nem a Hét mesterlövész magyar változata, pedig a film egyik késdobáló főhőse Britt – vagyis James Coburn – simán beállhatna gyakorolni a budapesti Élesztő kocsmában, ha még élne. Itt tartották szerdán a Kés- és fejszehajító Európa-bajnokság kedvcsináló sajtótájékoztatóját. Ez nem vicc, 14 ország 150 versenyzője két napon át dobálja majd az acélt a háromszáz lelkes Alsómocsoládon szeptember 1–3-ig. A község eddig legkomolyabb hírverése az „Ez itt a kert” című youtube-os videó, melyen egy tajtsiker férfi próbálja körbevezetni házában a tévéseket – sikertelenül. A helyzet most változhat. 

A település Brittje, Kohl János gyerekkorában még az időközben polgármesterré emelkedő, Dicső Lászlóval hajigált budiajtóra, ólajtóra szülőfalujában. A hentesforma bácsinak ma már úgy pörög a kezében a fejsze vagy épp a kés, mint Rambónak fénykorában. Az embernek egyébként az akciófilmes vonal mellett rögvest a favágó világbajnokság ugrik be, ahol a versenyzők őrjöngve aprítják a méretes tuskókat fejszéikkel és motoros fűrésszel időre. A sportág olyan népszerűségnek örvend, hogy világszerte közvetíti a tévé. A késhajítók itt még nem tartanak.

Dicsőék egyelőre annak is örülnek, hogy az indulók magas létszáma miatt többeket el kellett utasítaniuk, mert nem lett volna elég hely és idő a versenyszámok lebonyolítására. Lesznek olyanok, akik időre mennek (gyorsasági szám), akadnak majd párbajozók is (mármint nem egymásra dobálva) az Eb-n. Csak érzékeltetésképp: a jelenlegi világbajnok egy 50 centis sugarú körbe 20 másodperc alatt 30 kést hajít bele három méterről. Inkább ne próbálgassuk.

Szabályok, távolságok

Az Európa-bajnokságon speciális, jó 30 centis, acél dobókéssel – éle nincs, de alaposan ki van hegyezve – 3, 5 és 7 méterről céloznak majd a versenyzők a fából készült dobókörre, de a távolságok még ennél is tovább emelkedhetnek versenyszámoktól függően. Késsel lesz olyan szám, ahol csak egyszer fordulhat meg a levegőben a fegyver, mielőtt eléri a célpontot, ha ez nem sikerül, kizárják az illetőt. Fejszével is sokan próbálkoznak majd, itt a távolság 4, 5 és 7 méter lesz.

Illetve dehogynem, Kohlék is erre ösztönzik a környékbelieket, akik egyre többen dobálnak a pajtaajtóra. Persze nem csak ők vesznek részt a viadalon, az Egyesült Államokból és Oroszországból is érkeznek majd pengebolondok. Hogy mitől Európa-bajnokság ez így? A létszám miatt kellett így elnevezni, ugyanis a regionális versenyen ez már túlnőtt, míg világbajnokságnak még kicsi.

Ha valaki kíváncsi rá, hogy állítják bele a kést a fakockába ez Eb legjobbjai, látogasson el Alsómocsoládra a fenti időszakban, talán még némi önvédelmi ismeret is ragad rá. Bár Kohl János netes sportági ajánlója kifejezetten hangsúlyozza „az önjelölt nindzsák, szuperhősök rossz helyen járnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.