Csodálatos! Huszonkét év után újra a világcsoportban a férfi teniszezőink

„Az egész országnak óriási siker ez” – mondta a találkozó után Fucsovics Márton.

Havasi Zsolt
2017. 09. 17. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap úgy lépett pályára Fucsovics Márton Karen Hacsanov ellen, hogy a magyar férfitenisz-válogatott 2-1-re vezetett Oroszország ellen.

A magyar teniszező, aki pénteken három és fél órás, ötszettes meccsen verte tini orosz ellenfelét, ezúttal is remekül kezdett. Helyén voltak az idegei, s ha kellett a hazai pálya is vele volt.

Szükség volt az utóbbira: az első szettben, amikor 4-3-ra vezetett Hacsanov, az orosznak több labdája volt az 5-3-hoz, de egy gémen belül két alkalommal is a vonalra pattant a labda, így, ha egy kis szerencsével is, de Fucsovics 4-4-re egalizált. Ezután egymás adogatásait vették el a felek, ebből pedig a magyar játékos jött ki jobban, s végül 7-5-re nyerte az első szettet.

A második játszmában Fucsovics 2-2-nél brékelt, majd szépen végigvitte előnyét, és 6-4-re hozta a szettet. Az orosz többször is csóválta a fejét, nem igazán tudott túl járni ellenfele eszén.

Fucsovics a harmadik játszmában ott folytatta, ahol az előző kettőben abbahagyta, tudatosan és türelmesen teniszezett. Rögtön az elején elvette ellenfele adogatását, majd 5-4-nél a mérkőzésért adogatott. Nem indult jól azonban a gém, ugyanis 0-30 is volt az orosznak. Fucsovics ellenben komoly mentális erőről téve tanúbizonyságot, visszajött és világcsoportba juttatta a férfi teniszezőket.

„Az egész országnak óriási siker ez” – mondta a találkozó után Fucsovics Márton.

A folytatásban az eredeti kiírás szerint Balázs Attila (164.) következne Andrej Rubljov (37.) ellen, ezt a meccset azonban már nem játsszák le.

1995 szeptemberében harcolta ki utoljára a magyar Davis-kupa-csapat a világcsoportba jutást. Az ausztráloknál olyan világsztárok játszottak, mint a háromszoros (kétszer egyéniben, egyszer párosban) Grand Slam-győztes Patrick Rafter, a párosok világát évekig uraló Mark Woodforde, Todd Woodbridge duó, valamint Mark Philippoussis. A Noszály, Krocskó, Markovits, Köves négyes azonban végül háromnapos küzdelem után 3-2-vel jutott az elitbe.

Az akkor párosban pályára lépő Köves Gábor most szövetségi kapitányként ért el hasonló sikert.

A világcsoport 2018-as párosításait szerdán sorsolják, az első fordulóra februárban kerül sor.

Davis-kupa
A világcsoportba jutásért
Magyarország–Oroszország 3–1
Budapest, Kopaszi-gát, salakpálya
Fucsovics Márton–Karen Hacsanov 7:5, 6:4, 6:4

Szombaton
Fucsovics Márton, Balázs Attila – Danyiil Medvegyev, Konsztantyin Kravcsuk 7:6, 6:4, 7:6

Pénteken
Fucsovics Márton–Andrej Rubljov 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3
Balázs Attila–Karen Hacsanov 6:3, 2:6, 6:7 (12–14), 1:6

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.