Ma adhatják oda a 2024-es olimpiát Párizsnak, a 2028-ast Los Angelesnek

A NOB történetében másodszor fordulhat elő, hogy egyszerre két házigazdát jelentenek be.

Arday Attila
2017. 09. 13. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NOB már júliusban döntött arról, hogy szeptember 13-án mindkét helyszínt kijelöli, majd augusztus elején megállapodást kötött az amerikai metropolisszal a 2028-as rendezésről, ami egyben zöld lámpát adott a francia fővárosnak 2024-re. Mint a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja és az MTI beszámol róla, a lausanne-i tanácskozáson mindkét város prezentáción próbálta meggyőzni a jelenlévőket, hogy készen áll a 2024-es játékok lebonyolításra. A NOB történetében másodszor fordulhat elő, hogy egyszerre két házigazdát jelentenek be: 1921 júniusában Párizs az 1924-es, Amszterdam pedig az 1928-as olimpiát kapta meg. Mint arról már az Olimpia.hu is beszámolt, a NOB vezető testülete azt követően fogalmazta meg javaslatát, hogy meghallgatta annak a munkabizottságnak a jelentését, amely a 2024-es és a 2028-as nyári játékok egyszerre történő odaítélésének lehetőségét vizsgálta meg.

A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól.

A francia főváros 1900-ban és 1924-ben volt házigazda, viszont sikertelenül pályázott az 1992-es, a 2008-as és a 2012-es játékokra. Los Angeles 1932-ben és 1984-ben rendezett eddig ötkarikás játékokat.

 

Február 9. és 25. között az északi határtól mindössze 100 kilométerre fekvő dél-koreai Pjongcsangban rendezik a soron következő téli játékokat. Ezzel kapcsolatban Bach eddig azt mondta: az olimpia lebonyolítása nincs veszélyben.

Az észak-koreai események és aggasztó fejlemények miatt Thomas Bach személyesen igyekszik az olimpiai család tagjait biztosítani arról, hogy a 2018. évi téli olimpiai játékok a béke és barátság jegyében változatlanul és az eredeti terveknek megfelelően megrendezésre kerülnek – írta meg a nemzeti olimpiai bizottságoknak eljuttatott levelében a német sportdiplomata. Thomas Bach hozzáteszi, a pjongcsangi téli játékok soha nem voltak veszélyben, sokkal inkább szolgálták a koreai félsziget északi és déli részének egymáshoz való közeledését.

A közgyűlés – amely szombatig ülésezik Limában – új tagokat is választ majd a NOB-ba, s ezen belül a végrehajtó bizottságba, valamint egy alelnöki posztról is voksol. Korábbi korrupciós ügyekben – a tiszteletbeli tag brazil Carlos Nuzman, illetve a végrehajtó bizottsági tagságáról most lemondó ír Patrick Hickey esetében – büntetésekről is dönthetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.