Nincs pénz a vb-re, kihagyja fő számát a tehetséges magyar kerékpáros

A tavalyi U23-as világbajnokságon remekül szereplő Pelikán János idei indulását nem fizeti a szövetség.

MN
2017. 09. 14. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyagi okokból marad távol az idei bergeni U23-as országúti kerékpáros-világbajnokság egyéni időfutamától Pelikán János. A fiatal, tehetséges kerékpáros tavaly a 24. helyezést érte el a korosztályában Dohában, az országos bajnokságon is rendre a győzelemért versenyez az időfutamokon.

Azonban a kerékpáros versenysport rendelkezésére álló hazai eszközök meg sem közelítik más olimpiai sportágak lehetőségeit, bár meglehetősen népszerű a magyarok körében. Pelikán János Facebook-oldalán egy ironikus bejegyzésben arra kérte szurkolóit, hogy a róla készült fotók lájkolásával nyilvánítsanak véleményt arról, hogy az idén a magyar szövetség nem tudta támogatni az indulást a világbajnokságon a fő számában.

Bár többen is felvetették, hogy megpróbálhatnák összekalapozni a hiányzó összeget, maga Pelikán jelezte, hogy „nincs nevezés, nincs személyzet, nincs szállás. Semmi nincs. Késő”.

Részletesebben is kifejtette, hogy miért nincs lehetőség az indulásra. Bár már tavaly jelezték, hogy a világbajnokság helyszínére foglalja le a szövetség a repülőjegyeket és a szállást, márciusig nem történt semmi. Akkor újabb kérésre sem foglalták le Pelikán és társai, valamint segítői jegyét, sőt az augusztusban megrendezett dániai Eb-re sem intézett semmit a szövetség.

A szervezet végül augusztus végén hívta fel Pelikánt, hogy a vb-n csak a mezőnyversenyen fog tudni indulni, mivel nincs pénz a versenyző és a személyzet kiutaztatására az időfutamra. Egyedül Hajdú Barna indulásáról van tudomása Pelikánnak, ám ő is csak a nemzetközi szövetség (UCI) központi támogatása miatt tud indulni.

Pelikán jelezte, hogy neki nem a mezőnyverseny a specialitása, hanem az időfutam, ám a szövetség meggyőzte, hogy a mezőnyben versenyezzen.

A fiatal versenyző azért sem fordult a pénz miatt a közösségi finanszírozáshoz, mert úgy vallja, „nem az ismerőseim és az én ügyem finanszírozni és menedzselni a világbajnokságon való indulásomat”. Hozzátette, utolsó U23-as évében jár, miközben nem érzi magát olyan formában, hogy a legjobb 10-be kerüljön, ezért sem fordult külső segítséghez. „A mezőnyversenyre összeszedem magam, amennyire tudom, aztán megpróbálok pár értelmeset belerúgni a pedálba” – zárta Pelikán.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Szalontay Sándor pályakerékpáros és időfutam-specialista utoljára indult a magyar Bátorfi-Trek Team versenyzőjeként a legutóbbi Tour de Hongrie-n. A csapat ugyanis szövetségi támogatás nélkül nem tudta tovább biztosítani a nemzetközi szinten is jegyzett Szalontay felkészülését.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.