Hosszú Katinka trónfosztásának napjai jönnek

Rövid pályás országos bajnokság világszínvonalú mezőnnyel, nagy hiányzókkal és egy kis botránnyal.

2017. 11. 08. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi rövid pályás országos úszóbajnokságon majdnem tarolt Hosszú Katinka, egy híján az összes számot megnyerte. A százhalombattai viadalt követően azonban felvett interjúk, elemzések tucatjai mehettek a kukába, ugyanis az esemény után rögtön robbant az Iron-bomba a Facebookon: Gyárfás Tamás mondjon le! Mindent túlharsogott a korszakos sportvezető elleni támadás, az úszóhírek pedig hónapokig másról sem szóltak.

A battai „elátkozott” viadalt – amely idén mától szombatig tart – most is balhé lengi körül: az úszóközgyűléseken rendszeresen randalírozó, egy ízben a levezető elnöki pulpitusra bilincset is hajító, örök ellenzéki Hornyák Viktorral szemben ugyanis elfogyott a türelem; az újonnan felállt fegyelmi bizottság azonnali hatállyal három évre eltiltotta őt mindennemű sporttevékenységtől. Hornyáknak 200 ezer forintot is be kell fizetnie a MÚSZ kasszájába, nem járhat úszóversenyekre sem, így ma a battai uszodába is hiába akarna bemenni. Ügyének biztosan nincs vége, utoljára ugyanis azon a – Wladár Sándor elnökké válásához vezető – közgyűlésen (szeptember 24.) rendetlenkedett, melyre még nem hathat ki az öt nappal később kelt etikai kódex, ami alapján büntették. A debreceni edzőt, „botrányhőst” kedden nem értük el.

No de vissza a medencéhez és Hosszú Katinkához! Címvédésre a női számokban legfeljebb Jakabos Zsuzsanna jóvoltából kerülhet sor 50 méter gyorson. Az ok prózai:

a (kvalifikációs) ob-t hagyományosan a decemberi Eb előtt körülbelül egy hónappal tartják, ám a Fina előrébb hozta a kemény pénzeket osztó távol-keleti világkupaszakaszt – Pekingben épp most veheti el Sarah Sjöström Hosszú éves elsőségét –, ezért és egyéb okokból kimarad a versenyzésből az Iron Lady, illetve Kapás Boglárka, a Gyurta testvérek, valamint Verrasztó Dávid és az arizonai egyetemen épp diplomázó Bohus Richárd is.

A mezőny egyes számokban így is világszínvonalú lesz. Az ob kárpótol minket például a vizes vb-ről a szabályok (egy számban egy nemzetet két versenyző képviselhet) miatt nagyon hiányzó ütközetért:

Cseh László, Milák Kristóf és Kenderesi Tamás, három világsztárunk elvileg háromszor is összecsap, az előzetes rajtlisták alapján 50, 100 és 200 m pillangón. Ízlelgessük! 100-on Cseh korábban nagy medencés világbajnok volt, Kenderesi olimpiai bronzérmes, Milák pedig friss vb-2., 50,62-es idejével hármuk közül a legjobb.

Utóbbi, Tárnok csodája egyébként tíz egyéni számban indulhat, hasonlóan a jövő királynőjéhez, Késely Ajnához, aki Hosszú és Kapás távollétében akár a legeredményesebb hölgy is lehet 16 évesen. Tőle egyébként nagy tett a közönség és a jó időeredményekre hajtó vetélytársak felé, hogy egyáltalán indul; a decemberi Eb helyett – mint nemrég megtudtuk tőle – pihen.

Izgalmas lesz látni a további trónkövetelőket – Késely Ajnán és Milákon, valamint a most már váltótagként felnőtt-vb-érmet is magáénak mondható Németh Nándoron kívül. Gyakorlatilag mindenki medencébe ugrik a júliusi netanjai junior-Eb második legeredményesebb válogatottjából és az indianapolisi ifi-vb-n eredményes gárdából is.

A férfiaknál – vissza a felnőttekhez – a mókamester

Kozma Dominik nyolc egyéni számba nevezett, de hogy hányban áll rajtkőre, csak Százhalombattán derül ki. Úgy hírlik, sérült a válla, ráadásul komoly ajánlattal bombázza az RTL Klub egy közelgő celebműsorba, ami „kimentené” az Eb-ről

A „családmesék” kedvelőinek: Egerszegi Krisztina 17 éves fia, Vigassy Bálint hét számban próbálkozik, a szövetségi kapitány Sós Csaba gyermeke, Dániel négyben. Érdekesség még: a legidősebb versenyző a 31 éves Cseh László, a legfiatalabb a 10 esztendős Lovas Gréta.

A négy nap során a döntők mindig 16.30-kor kezdődnek (tévé: M4). A zárónapon Sós kapitány pedig kihirdeti a koppenhágai Eb-csapatot; számonként négy kvalifikáló is repülhet Dániába, igaz, a szintidők szigorúak: a 2015-ös Eb 8. helyezettjeinek időeredményei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.