„Nem vagyok gép” – Görbicz Anita 15 éve a válogatott szolgálatában

A kézilabdázónő pályafutásának legfelszabadultabb pillanata az volt, amikor fiával a karjában ünnepelt BL-győzelmet.

2017. 11. 23. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt éve áll a magyar női kézilabda-válogatott szolgálatában korszakos játékosunk, Görbicz Anita, ennek apropóján közöl vele interjút a csütörtöki Népszava.

„Szükség van sok munkára, kiváló csapattársakra és természetesen szerencsére is. Kisebb hullámvölgyek nálam is voltak” – árulja el a másfél évtized sikerességének titkát a 2005-ben a világ legjobbjának választott győri kézilabdaklasszis.

Három Bajnokok Ligája-elsősége (2013, 2014, 2017) közül nem tud választani, mindegyik másért édes neki.

„Az elsőért rengeteget dolgoztunk, a második pedig azért értékes, mert ritka, hogy sikerül a címvédés.

Érzelmileg a harmadik elsőség érintett meg a legjobban. Szülés után jöttem vissza”

– eleveníti fel a kisfiát a kezében tartó képet, óriási feszültség szabadult fel belőle az ünnepléskor, mert rengeteg lemondással járt az a siker.

Görbicz három BL-döntőt el is vesztett, ezekről is nyíltan beszél. „A Viborg ellen (2009 – a szerk.) volt a legrosszabb, a pályán kívül kiszolgáltatott az ember – vélekedik a sérülés miatt a padról végignézett meccsről. – Jobb úgy veszíteni, még ha ez furcsán is hangzik, ha az ember ott van a többiekkel a pályán.”

Görbicz Anitának volt ideje hozzászokni ahhoz, hogy a közvélemény tőle várja a nagy téttel bíró összecsapások megnyerését.

„A lelkiismeretem tiszta, mindig a legtöbbet akartam kihozni magamból, de nem vagyok gép. Játékosként, sportemberként megszoktam a kritikákat, de nőként néha nehéz volt a bírálatokat feldolgozni.”

Párja, Vincze Ottó volt válogatott labdarúgó is sokat segít neki, hisz tapasztalatból tudja, mit kell mondani, ha az ember maga alatt van.

Görbicz már 2001-ben junior-vb-ezüstérmes volt, ezt az eredményt hozta a felnőttválogatottal 2003-ban is. Ekkor, 2005-ben és 2007-ben is benne volt a világbajnokság álomcsapatában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.