Csányi Sándor ma délelőtt kéri számon a Szeged edzőjét

Romokban hever az építkezés a kézilabda fellegvárában, a keretet egyszer már lecserélték, ultimátum lesz?

Arday Attila
2017. 12. 20. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy mai pontvesztéssel a Mol-Pick Szegednek a jövőben már nem a saját kezében lenne a sorsa. Ha egyáltalán még ott van, mert a jelek szerint sodródik az eseményekkel.

Csányi Sándor, a klub tulajdonosa ma délelőtt hallgatja meg a szakvezetést, elsősorban Carlos Pastor vezetőedzőt (mellette Szögi Nándor operatív igazgatót) az elmúlt hetek vereségsorozatáról. Aligha valószínű, hogy egy ilyen fontos meccs napján cserélne trénert, a klubtól kapott tájékoztatás alapján – bár ezt majd neki kell kimondani – továbbra is ragaszkodik a spanyol szakemberhez. Carlos Pastornak élő szerződése van, ettől persze még elbocsáthatják, de a bajnoki szezon végéig, vagyis nyárig ezt aligha teszik meg. Más kérdés, hogy az eredménytelenség a tulajdonost is elgondolkodtatja.

Annál is inkább, mert Csányi Sándor tavaly hároméves tervet vázolt fel: 2019-ig jusson be a csapat a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, és nyerjen itthon aranyat. Idén, 2017-ben ez nem jött össze, bár tavasszal reménykeltően szerepelt a gárda, a Magyar Kupa megnyerésétől egy gólra, a BL négyes döntőjétől egy félidőre volt.

Az edző és a játékosok közötti bizalom viszont ősszel nagyon megrendült (ennek hol oka, hol következménye a sorozatos vereség),

semmi esélyt nem látni arra, hogy 2018-ban a BL-négyes döntőjébe kerüljön a gárda. A 2018–2019-es szezonban kellene új csapatot építeni, de aligha várható el, hogy az mindjárt a csúcsra is jusson.

Új csapat építéséhez pedig vagy új tréner, vagy új játékoskeret kell, esetleg mindkettő. A szakmailag teljhatalmú Pastor kérésére tavaly egyszer már lecserélték a keretet (mint láttuk, átmeneti sikerrel); úgy tudjuk, néhány hete az öltözőben elhangzott, hogy ezt akár még egyszer megteszik, mintsem elküldjék Pastort (Denis Buntictól, a horvát jobbátlövőtől már el is köszöntek. Újabb kérdéseket vet fel, hogy akkor miért hozták ide 2016-ban). Ez sem igazán segíthette a bizalmi légkör kialakítását, különösen nem egy olyan tréner alatt, aki a rendkívüli kötöttségek híve a pályán.

A téli edzőcserére azért is kevés az esély, mert a neves edzők ilyenkor nem igazolhatók, tudomásunk szerint közülük csak a montenegrói Veselin Vujovic lenne azonnal szerződtethető. Vujovic azonban egészen más koncepciót hozna, ezért alighanem fel kellene érte áldozni a tavaszi szezont. Más forrásaink még bedobták Xavier Sabaté, a volt veszprémi tréner nevét, ő a spanyol iskola híve, más kérdés, hogy bizalommal fogadnák-e Szegeden. Főleg úgy, hogy Veszprémben – a játékosok utólagos elmondása alapján – rossz légkört hagyott maga után.

Ha most edzőváltásra kerülne sor, akkor az egyetlen logikus lépés talán Marko Krivokapic, a jelenlegi másodedző lenne, aki a folytonosságot is képviselné (Pastor játékosa volt korábban Spanyolországban) és megújulást is hozhatna.

De erre minimális az esély, forrásaink szerint marad Pastor. Legfeljebb kap Csányi Sándortól egy ultimátumot: mondjuk tavasszal meg kell nyernie legalább a Magyar Kupát.

Információnk szerint kész a megállapodás Pastorral 2022-ig, más kérdés, hogy erre rákerül-e a tulajdonos aláírása. Az állítólagos előzmény sem mellékes. Ha minden igaz, az idén Bajnokok Ligáját nyerő Vardar Skopjétól Párizsba hívják Raúl Gonzálezt (Zvonimir Serdarusic helyére, aki a világ messze legerősebb keretével évek óta képtelen BL-t nyerni). Pastor, úgy tudjuk, a Szegednél azt jelezte, hogy őt meg González helyére szeretnék Szkopjébe, ennek eredménye lehet, hogy a klub inkább magához akarja (akarta?) kötni 2022-ig.

Visszatérve a mába: a bajnoki döntőt és az ezzel járó BL-szereplést az eddigi BL-botlások és a gyöngyösi, illetve budakalászi pontvesztések ellenére is nehéz lesz elbukni. Ha szerdán a Csurgót sikerül otthon legyőzni, már alighanem csak a Balatonfüred lehet veszélyes a Szegedre. A dél-alföldi városban

néhány drukker eljátszott azzal a gondolattal, hogy a Veszprém otthon esetleg lead majd pontokat tavasszal a fináléért hajtó Tatabányának

(amely vasárnap megverte otthon a Szegedet), hogy a bajnoki döntőben könnyebb dolga legyen, mintha a Szeged ellen játszana.

Ilyesmit viszont nem feltételezünk a veszprémi játékosokról, másrészt nem is lenne érdeke a bakonyi egyesületnek. Ha a Szeged nem indulhatna a Bajnokok Ligájában, a Tatabányát csak a gyengébb csapatokat tömörítő alsó ágra, a CD-csoportba osztanák, mindez alaposan leértékelné a magyar bajnokságot és a magyar piacot, nehezebb helyzetbe hozva szakmailag, üzletileg a Veszprémet (is). Ezt manapság Magyarországon nem illik akarni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.