Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Doppingbotrány: újabb orosz sportolókat tiltottak el örökre az olimpiáktól

Emellett megfosztották őket a szocsi játékokon elért eredményüktől.

MN
2017. 12. 22. 16:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI összefoglalója szerint a gyorskorcsolyázó Ivan Szkobrev és Artyom Kuznyecov, a szánkós Tatyjana Ivanova és Albert Gyemcsenko, a sífutó Nyikita Krjukov, Alekszandr Besszmertnyih és Natalija Matvejeva, a bobos Ljudmilla Udobkina és Makszim Beluhin, valamint a jégkorongozó Tatyjana Burina és Anna Scsukina szerepel a pénteken közzétett névsorban. A NOB fegyelmi testülete összesen negyvenhat versenyzővel szemben indított vizsgálatot, és csak három esetben hozott felmentő ítéletet. Mostani döntésével – akárcsak a korábbiakkal – megfosztotta a szocsi játékokon elért eredményüktől az elmarasztalt sportolókat. Közülük a két szánkós, valamint Krjukov és Besszmertnyih ezüstérmes volt.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az oroszok phjongcshangi részvételéről két és fél hete döntött a NOB: az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) azonnali hatállyal felfüggesztette, az orosz sportolók indulását csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte. Ennek nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek majd a február 9-én rajtoló játékokon.

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke múlt héten azt nyilatkozta, hogy kétszáznál is több orosz sportoló indul a 2018-as olimpián. „Potenciálisan több mint kétszáz sportolónk van olyan helyzetben, hogy kvalifikáljon a téli játékokra” – jelentette ki Zsukov, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Oroszországot sújtó döntése „unfair”. Mint mondta, az orosz sportolók indulásáról hozott határozatuk nem jelenti azt, hogy Moszkva „feladja a jogi fellépést a NOB-szankciókkal szemben”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.