Egymillió dollárral tömhették be a száját, hogy hallgasson a zaklatásról

McKayla Maroney olimpiai bajnok tornászt a csapat orvosa molesztálta.

MN
2017. 12. 21. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

McKayla Maroney többszörös országos, olimpiai és világbajnok amerikai tornász pert indított szerdán az Amerikai Olimpiai Bizottság és az amerikai tornászszövetség ellen, mert megítélése szerint eltussolták, hogy a csapat orvosa szexuálisan zaklatta – írja az MTI.

A beszámoló szerint a most 22 éves Maroney azt állítja, hogy a két szervezet megegyezett vele, gyakorlatilag lefizette, hogy az ügyet elleplezzék. Az orvos, Lawrence Nassar 2009-től 2013-ig orvosi kezelésnek álcázva molesztálta a tornásznőt.

Maroney beadványa szerint a tornászszövetség eltervezte, nem engedi, hogy az ügy nagy visszhangot kapjon, az orvos pedig „angolosan távozhat” a szervezettől. A tavaly egészségi okokra hivatkozva visszavonuló tornászbajnok azt nem írja, mennyi pénzt kapott, de a The Wall Street Journal úgy tudja, 1,25 millió dollárt fizettek neki. A sportoló azt állítja, azért fogadta el a megállapodást, hogy „előteremtse az életmentő pszichológiai kezeléséhez és ellátásához szükséges összeget”.

Lawrence Nassart néhány héttel ezelőtt hatvan év börtönre ítélte gyermekpornográfia miatt a bíróság Michigan államban, egy másik perben pedig bűnösnek vallotta magát hét tornász molesztálásában. Áldozatai közül hárman még 13 évesek sem voltak, amikor zaklatta őket. Ebben az ügyben 25 és 40 év közötti börtönbüntetés vár rá.

Maroney amúgy a 2012-es londoni olimpia után valóságos internetes sztárrá vált, mert mém lett abból, ahogy a dobogón fintorog, mert egyéniben nem sikerült az első helyen végeznie, és ezüstérmes lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.