Hosszú Katinka: négy próbálkozás, négy arany

400 vegyes és 100 hát után 200 háton és 100 vegyesen is Európa tetején az Iron Lady a dániai rövid pályás úszó-Eb-n.

2017. 12. 15. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordszámú, kilenc magyar érdekeltség volt a koppenhágai rövid pályás úszó-Eb harmadik versenynapjának délutánján. Ketten is „utólag” jutottak lehetőséghez, Lobanovszkij Maxim 50 gyorson egy késő délelőtti szétúszás eredményeképp mehetett középdöntőzni, a junior korú Lakatos Dávid 1500 gyorson pedig még csütörtökön végzett 9. legjobbként az előfutamban, ám a német válogatott stábjából szóltak neki, hogy lesz egy visszalépés betegség miatt, így nyugodtan készüljön a pénteki fináléra.

S ha már így történt, Lobanovszkij kiváló úszással indította a programot, 3 század kellett volna csak neki a döntőbe jutáshoz, de annyira nem volt elkeseredve a 9. hellyel.

– Szerintem a rajt rendben volt, és az úszással is elégedett vagyok. Gondoltam, hogy nem fogok annyit menni, mint a szétúszásnál, mert ott nem voltak hullámok, mint itt a szélső pályán, de szerintem így is rendben van ez az idő – utalt a késő délelőtti egyéni csúcsára angol nyelven az úszószövetségi Facebook-oldalnak adott interjújában.

Hosszú Katinkának nem sokkal később még oka sem volt az elszontyolodottságra, hisz még a délelőtti programját is „kipucolta” (lemondta a 200 pillét) azért, hogy kipihent legyen a 200 hát és a 100 vegyes péntek esti döntőjére. Előbbibe noha csak a 3. idővel jutott be, a 3-as pályáról jól kontrollálta a mellette küzdő Zevina próbálkozásait, és az utolsó 25 méteren csúnyán megverte.

– Nem volt az időm igazán jó, de végül is az aranyérem megvan, ez számít elsősorban

– értékelt az Iron Lady. A szám másik magyarja, Burián Kata a dániai zord időben megbetegedett, de kedvét és úszástudását ez sem szegte, 5.-ként végzett, amivel végtelenül boldog volt. – Jó volt ez a döntő. Sokkal rosszabbul esett az úszás maga, mint reggel, Katinka hullámai alatt úsztam, próbáltam a másik oldalra tartani, de ott is voltak. Az utolsó forduló már nagyon fájt, el sem bírtam rúgni magam a faltól, de ha valaki azt mondja nekem az Eb előtt, hogy ötödik leszek, kinevetem. Belegondolok, mi lett volna, ha nem vagyok beteg – nyilatkozta a köztévének egy kabátban dideregve Burián.

200 női pillén a 6-os és a 8-as pályán is magyar úszó tempózott, megítélhetetlen volt, hogy a 4. idővel döntőbe jutó Szilágyi Liliána vagy a felszabadult Kapás Boglárka esélyesebb-e arra, hogy az érem közelébe férkőzzön. Az első 50 méter után még úgy tűnt, Szilágyi lesz a nyerő, a hosszabb távok rajongója, Kapás viszont 150-nél lehagyta Szilágyit, és az előkelő 4. helyen végzett, Szilágyi elmaradva délelőtti idejétől is csak hetedik lett. Lehetett gondolni, Szilágyi majd arra keni a visszaesést, hogy délelőtt kipurcantotta magát azért, mert azt hitte, Hosszú Katinka lesz a másik magyar döntős, ám nem kente az Iron Ladyre: – Ennél jobbat vártam magamtól, de nem bánkódom. Új módszerekkel készülünk, egy új tanulás, új önmegismerés folyamatában vagyok, kell még idő, hogy minden összeérjen. De szerintem nagyon jó úton járunk – fogalmazott a brazil edzővel dolgozó, papíron a BHSE-hez tartozó Lilu. Kapás szárnyalt, amikor értékelnie kellett saját teljesítményét, naná, ifikora óta, hét éve nem úszott világversenyen döntőt 200 pillangón:

– Ha a reggeli úszásomat követően azt mondják, negyedik leszek, nem hiszem el, nagyon örülök neki. A legjobbamon is javítottam pár tizedet, talán ez a lazaság teszi, ami bennem van.

Következett a nap fénypontja 100 női vegyesen: összecsapott a jelenkor két legnagyobb női úszója, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és a világkupa idei győztese, az idei év úszója, a svéd Sarah Sjöström! Kettejük csatáját aztán eldöntötte, hogy mellen Sjöström képtelen volt lépést tartani Hosszúval, hiába indított jobban pillangón.

– Száz vegyesen meg akartam dönteni a világcsúcsot, de ez egy órával a kétszáz hát után gyakorlatilag lehetetlen

– mondta az úszószövetségi Facebook-oldal szerint Hosszú, aki tovább kergetheti a „lehetetlent”, a mostani Eb-n eddig négy számából négyet megnyert! A 100 vegyes másik magyarjára Katka mellett szinte semmi figyelem nem jutott, de talán ezt nem is bánja Verrasztó Evelyn, 8. lett. A program vége felé Lakatos Dávid ugyanerre a helyre volt jó a gyilkos 1500 méteren, a 4x50-es, 8. idővel döntőbe jutott női gyorsváltó pedig felállását megtartva (Gyurinovics Fanni, Bordás Beatrix, Verrasztó Evelyn, Szilágyi Li Liliána) szintén a 8. helyen zárt.

Hosszú Katinka vezetésével a magyar csapat Oroszországgal meccsel az éremtábla első helyéért, hazánk 5-2-1-es mutatóval rendelkezik.

Szombaton délelőtt 9.30-kor előfutamok, délután 5-kor pedig középdöntők, jönnek, az Iron Lady 200 női vegyesen nyerhet aranyérmet, hisz címvédő. Persze nem csak belőle áll a csapat, jön még Cseh László, Kozma Dominik és sokan mások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.