Húsz éremig meg sem áll az úszóválogatott a dániai Eb-n

Kapás Boglárka jobb lesz, mint a budapesti vb-n; Hosszú Katinka Kiss László szavai miatt nem ad interjút.

2017. 12. 12. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apró helyre zsúfolódtak össze Cseh Lászlóék a ferihegyi reptér 2B termináljában vasárnap reggel. Nehezen indultak be az interjúk, a hozzájuk kihívott sajtóhad ugyanis nagyon várt Hosszú Katinkára.

– Igen, velünk jön – egyértelműsítette Batházi Tamás úszószövetségi főtitkár a koppenhágai rövid pályás Eb-re induláskor. A délelőtt 10-re hirdetett gyülekezőről majd egy órát késő Iron Lady betegeskedő férje nélkül, de edzőpartnere, Dudás Dániel és az Iron kettes számú úszója, Földházi Dávid társaságában érkezett.

– A Magyar Nemzetnek? Sajnálom, de nem. Tényleg sajnálom – hárította el határozott udvariassággal interjúkérésünket. Mivel nem indokolta meg, így emlékeink után nyúltunk, mi lehet az oka a visszautasításnak: ismert, lapunk is beszámolt a bajai Halászlé-kupán a közelmúltban történt Tusup-őrjöngésről (mutogatva, szitkozódva üvöltözött a versenyigazgatóval, a felesége nevelőedzőjével, Pass Ferenccel egy az Iron-váltó által elrontott rajt után).

Hétfőn aztán kiderült a valódi ok: a háromszoros olimpiai bajnok sajtósa tudatta, a Sportsorsok interjúkönyvből szemléztük Kiss László Shane Tusupot kárhoztató szavait, ez bántotta Katinkát.

A sajtós egyébként azzal nyugtat: az úszó elutasítása nem örökre szól.

Enélkül is jár a felület Hosszú Katinkának, a két évvel ezelőtti rövid pályás Eb-n a magyar éremtermés (11-3-1) többségét ő szüretelte (6-1-0). Mivel azonban nem egyszemélyes a csapat, az évzáró esemény előtt Sós Csaba úszókapitány várakozásaira is kíváncsiak voltunk.

– A felnőtteknek a legjobbjukat kell úszniuk – fogalmazott lapunknak. Az éremreményekről azt mondta, Verrasztó Dávid, Milák Kristóf és Késely Ajna nélkül is el tud képzelni nyolc-tíz aranyat, összesen húsz érmet. Ezek javát persze megint Hosszú hozza. Sós szerint mindhárom hát- és vegyesszám aranyesélyese, s három olyan szám is lehet, amelyben versenyzőink egymást verik majd az éremért hajtva (férfiak: 200 pillangó, 400 vegyes; nők: 200 pillangó).

Cseh László szerdán napra pontosan tizenöt évvel első felnőtt világversenyes érme után ugrik először a Royal Arena versenymedencéjébe. Azokat a számokat vállalta, amelyekben dobogóesélyes (100, 200 pillangó), és bár játszik a „mi lett volna, ha” gondolattal, s látja a 100, 200 vegyes időeredményeit, ő évekkel ezelőtt szakított a vegyesúszással, így nem kesereg. Egy korábbi ígéretét azért felhánytorgattuk, e szerint a 2020-as, hazai Eb-ig úszna. Most így látja: – Jó lenne, de ebben a korban én már csak évről évre tervezek – igaz, ő a doyen, 32 éves, már Eb-cím-védésére sem vesz mérget (100, 200 pille).

Kapás Boglárka viszont felszállóágban van. A népszerű úszó tűkön ül, hogy 400 és 800 gyors mellett 200 pillangón és 400 vegyesen is vízbe ugorhasson. – Színesítettük az edzéseket, nagyon élveztem, van is hová fejlődni – mondta lapunknak szerényen; az Európa-ranglistán a fenti számokban 5., illetve 4. – Mindent kiadok magamból – ígérte azok után, hogy nevetve ismerte el, nem a nyári úszó-vb-n, hanem most van csúcsformában idén. Egy ország drukkol neki és szerelmének, Telegdy Ádámnak is, aki Sós szerint titkos esélyes 200 háton.

A mókamester Kozma Dominik lapunktól tudta meg, hogy 200 gyorson ranglistavezető, de ez nem is nagyon érdekli. – Érmekért, döntős helyezésekért megyünk, a váltókat is be fogjuk húzni.

Egy-két szó még az Ironról: Dudás Dániel, Hosszú Katinka edzőpartnere bír a legrosszabb ranglistás helyezésekkel a felnőtt utazók közt, ezért rákérdezünk Sós Csabánál, Hosszú keze van-e az ő utaztatásában. A kapitány viccel kezdte, de határozott volt: – Katinka hiába kérne, hogy a nagymamáját vigyük el, nem tenném meg Dudásnak helye van itt.

Kapcsolódó hír a 24.hu információja: a kormány asztalán van a budai új Iron-úszóakadémia terve. Ez közpénzből valósulna meg az egykori csillebérci úttörőtábor helyén. A beruházás várható értéke a telekvásárlással együtt megközelítheti akár a tízmilliárd forintot is, ebből a lap hétmilliárdra teszi magát a létesítményberuházást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.