Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Vajon jobb lesz attól Szilágyi Áron, hogy itthon már nem egyeduralkodó?

Az olimpiai bajnokot nemrég leiskolázó idei világbajnok, Szatmári András igennel felel a kérdésre.

Gabay Balázs
2017. 12. 22. 8:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szatmári András személyében az idén Magyarország adta a férfi kardvilágbajnokot, hazánk 1990, Nébald György aranyérme óta nem nyert egyéni vb-címet a vívásnemben a férfimezőnyben. Gárdos Gábor 24 éves tanítványa itt nem állt meg, megnyerte az Universiadét, a novemberi országos bajnokságon pedig játszi könnyedséggel verte a döntőben hazai legnagyobb riválisát, London és Rio olimpiai bajnokát, Szilágyi Áront. Szilágyi az utóbbi időben önmagához mérten gyengébb eredményeket ért el, néhány hete a Nemzeti Sportnak őszintén elmondta: furcsa érzés neki, hogy kardvívásban már nem csak róla beszél az ország, és ez bizony kihatással van a formájára.

Szatmári András most az M4 Sportnak adott interjúban elmondta, hogyan tudott felzárkózni Szilágyi mellé, majd elhúzni riválisa mellett. Miután Rióba nem került ki, edzőt váltott, és átgondolta, hová is szeretne eljutni vívásban.

„Megfogalmaztam magamban, hogy mit szeretnék még elérni a vívásban. Volt egy edzőváltásom az olimpia után, és az edzőmmel megbeszéltük, hogy a közös munka várhatóan majd a 2020-as tokiói olimpiára érik be. És persze az a legfőbb terv, hogy ott is eredményes leszek, de ebben az évben messzemenően túlteljesítettem az elvárásainkat. Ugyanis nem számoltuk bele, hogy egy év közös munka után egyéni világbajnoki címet ünnepelhetünk. Szerencsém van, mert hihetetlen, hogy egy edzőváltás után ilyen sikeres évet tudhatok magam mögött. Ez szerintem ritkaság.”

A kardozó kitért arra is, hogy bár a világranglistán és a magyar ranglistán is Szilágyi elé került, és bár nemrég simán megverte őt, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő lenne kettejük közül a jobb vívó.

„Nem gondolom, hogy én lennék az első számú kardvívó. Mi egy szinten vagyunk szerintem. Néha neki, máskor pedig nekem jön ki jobban a lépés. Ez az év nekem sikerült jobban, ő viszont 2012 után 2016-ban is olimpiát nyert. Az viszont, hogy egy kétszeres olimpiai bajnokot sikerült legyőznöm az országos bajnoki döntőben, tagadhatatlanul jó érzés.

Örültem, hogy megmutathattam a magyar közönségnek, hogy én is ott vagyok a magyar kardvívásban, és nem csak Szilágyi Áronról írnak az újságok.”

Szatmári hozzátette, kiskoruk óta találkoznak a páston, most pedig egy klubba, a válogatottban egy keretedzésre járnak, egészséges a rivalizálás köztük, ez pedig neki és Szilágyinak is kedvezhet. – Kevés embernek adatik meg, hogy egy kétszeres olimpiai bajnokkal edzhet. És szerintem neki is a javára válik, hogy most valaki felért mellé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.