Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

„Még jó, hogy Del Potro kiesett, volt helyem öltözni”

Fucsovics Márton hazatért. A Federerrel szemben a nyolcaddöntőben kieső teniszező az Australian Openről sztorizgatott.

2018. 01. 25. 14:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha 2017-es tenisz páros-világbajnoki aranyérme kapcsán azt mondhattuk, az előző esztendő a tenisz éve volt, akkor a most is zajló Australian Open évnyitó Grand Slam-torna kapcsán elfogynak a jelzők.

Melbourne-ben bombameglepetésre nyolcaddöntőig menetelt, ahol a torna addigi második legkeményebb szettjére kényszerítette az ötszörös ausztráliai bajnok svájci legendát, Roger Federert, a „nemzet Tímeája” pedig párosban döntőbenvegyespárosban elődöntőben érdekelt – és még a január sem telt el 2018-ból.

Első számú férfiversenyzőnk a minap hazatért Ausztráliából, és mielőtt még – szó szerint – a húrok közé csapna a belgák elleni Davis-kupa-párharcban részt vevő magyar válogatott élén a jövő hét végén, egy nagy levegővétellel állapotjelentést adott. A csütörtök délután három órára összetrombitált tájékoztatón gyakorlatilag minden országos tévé és jelentős – internetes és nyomtatott – sajtóorgánum megjelent.

Ki más is kezdhette volna az ünnepélyes szónoklatok sorát, mint Szűcs Lajos, az egyik fideszes sportszövetségi elnök, aki a teniszesek élén áll: – Kevesen vagyunk, akik valóban bíztak abban, hogy Marci idáig eljut – fényezte magát (is) tömören, de annál velősebben Szűcs.

– Lehet, hogy jobb, hogy úgy alakult, hogy a felvezető tornán kiestem öt meccslabdáról, így hamarabb tudtam átutazni Ausztráliába, és több időm volt felkészülni. Canberrában aztán nyolcvanadikként kezdhettem, de

ahogy nyertem az első fordulóban, kinyílt a kapu a döntőig,

ahol Seppitől kaptam ki. Ő két éve Federert is megverte – idézte fel aztán a Grand Slamet felvezető időszakot Fucsovics.

Az Australian Open-sorsolásra a canberrai döntő előtt került sor, ami egy kicsit el is terelte a figyelmét, de Melbourne-be érkezve már azzal állt „rajthoz”, hogy egy meccset nyerjen – három lett belőle, Federer a negyedik körben kapta el, a legjobb tizenhat között.

– Del Potro (a ranglista 10.-je) szekrénye volt fölöttem, mindig ott öltözött, ahol én, nekem állva kellett öltözni, szerencsére egy körrel hamarabb kiesett, mint én, így Federer ellen már kényelmesen tudtam készülni. A Federer-meccs után pedig

gratulált nekem az esti mérkőzésére készülő Novak Djokovic és maga John McEnroe is.

Fucsovics arról is beszélt, hogy egy szerencsés véletlennek köszönhetően benevezhetett párosba is a japán Nisiokával.

– Az első meccsem után volt egy szabadnapom, egy könnyű edzést akartam, ehelyett jött egy menedzser, és szólt, hogy egy óra múlva a Bryan testvérek ellen játszunk. Edzőm,

Sávolt Attila szaladt vissza a szállodába meccsruháért, mert az sem volt nálam.

Döntő szettben kaptunk ki. De szerintem nem fogunk többet párosozni – mesélt felszabadultan mosolyogva Fucsovics Márton.

A mester felidézte az idáig vezető kétéves utat: – A két évvel ezelőtti Australian Open idején kezdődött minden, ma meg örömmel látjuk, hogy csaknem annyian állnak Marci mögött, mint a tavalyelőtti Eb-szereplő labdarúgó-válogatott mögött. Ha Marci javul az első szerváit tekintve, még nagyon nagyot javulhat a játéka – osztotta meg élményeit és szakmai várakozásait is Sávolt Attila.

Fucsovics nem is olyan rég még a 159. helyen állt, hétfőtől a 63. helyen szerepel a férfi teniszezők világranglistáján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.