Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Az Ivkovics-legények lengyelveréssel tartották életben a vb-reményeket

A kosárválogatott visszavágott a novemberi, idegenbeli zakóért, és versenyben van a továbbjutásért.

Arday Attila
2018. 02. 26. 21:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha abból indulunk ki, hogy a lengyelek húsz ponttal kaptak ki Litvániában, a mieink pedig öttel, akkor egyértelműen Magyarország számított az esélyesnek Szombathelyen, a magyar–lengyel férfi-vb-selejtezőben. Csakhogy a koszovóiakat is tekinthetjük kiindulási alapnak, nálunk nyolc ponttal kaptak ki, Lengyelországban huszonnyolccal, egész más képet festve az erőviszonyokról.

Az őszi lengyel–magyart tízzel nyerték a házigazdák, a fentieket összesítve hasonló erejűnek tűnt a két gárda, a fogadóirodák viszont a Bb1.hu összeállítása alapján egyértelmű lengyel sikert jósoltak Nyugat-Magyarországon is. Itt egyébként két magyar szövetségi kapitány is igyekezett a csapatunkat segíteni, az összetartás jeleként. Két hete Miskolcon Ivkovics Sztojan, a férfiak szakvezetője az alapvonal mögötti első sorból figyelte, amint női válogatottunk gyakorlatilag kijut az Eb-re, most Székely Norbert női szakvezető viszonozta a látogatást, átbeszélte a gondolatait Ivkoviccsal, a taktikai értekezletre is meghívták. Mindez abból mutat meg valamit, miért tarthat előrébb – önmagához képest – kosárlabdaéletünk, mint a többi csapatsport. Székely Norbert nem véletlenül szögezte le lapunkban korábban, hogy nincs férfi- és női kosárlabda, csak magyar kosárlabda, mindenki ennek vesse alá magát.

Akik a sok kosarat szeretik, aligha szórakoztak jól eleinte, az első félidőben mindössze 32-32 pont esett, és ennek inkább mi örülhettünk. 0-7-tel kezdték a mieink a meccset, elsősorban két nagyon hazai pályán szereplő játékos, a szombathelyi Darren Govens és Perl Zoltán hozta vissza a reményt. Govensről néhány napja Litvániában annyira nem derült ki, miért volt jó honosítani, hogyan helyettesíti Hanga Ádámot. Most viszont klubcsapata, a Falco csarnokában érezte a gyűrűt, akárcsak Perl. Két tenerifei klubtárs is a pályán volt, csakhogy ők ezúttal egymás ellen harcoltak: a magyar Allen Roscónak, a litvániai meccs egyik hősének sokáig nem ment, Mateusz Ponitkának annál inkább. Allen a legjobbkor szedte össze magát, Ivkovics pedig egyszerre négy szombathelyit is a pályára küldött, kiválóan védekezve 12 ponttal elhúztak a mieink az utolsó negyedre, s végül 64-57-re nyertek.

A vb-selejtezők nyáron folytatódnak a csoportunkban. Előbb Koszovóban játszunk, majd fogadjuk a litvánokat. E két meccsen dől el, a három továbbjutó között leszünk-e, és hány pontot viszünk magunkkal a második csoportkörbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.