Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Életveszélyes repedések vannak a sportorvosi rendszerben

Egy 27 éves labdarúgó simán kap papírt olyan betegséggel, amilyennel egy 19 éves nem.

2018. 02. 02. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ideig játszhatott egy vesével, aztán egyszer csak visszavonták az Iváncsa NB III-as futballkapusa, Késmárky Bence sportorvosi engedélyét. A honi szabályok szigorúak, mégis előfordulhat, hogy az NB I-ben légiós szerepelhet ilyen szintű egészségkárosodással – konkrétan a Vasasnál Vít Benes. Késmárky erről értesülve újra megpróbált sportorvosi engedélyhez jutni. Az orvosi konzílium viszont vizsgálat helyett kérdezgetni kezdte őt, majd arra jutott, Késmárky „túl intelligens ahhoz, hogy a fociban találja meg a jövőjét”, a Benessel való összevetést pedig azzal próbálták kivédeni a doktorok, hogy Benes 27 évesen jobban meg tudja magát védeni ütközéseknél, mint ő 19 esztendősen.

Ismeretes, 18 év alatt félévente, utána évente kell megújítani a sportorvosi alkalmassági igazolást, amelynek a során elvileg kérdőíves és vizsgálati módszeres kutakodás alapján állítják ki a papírt. Jákó Péter, a Sportkórház főorvosa beszélt az ügy tágabb részleteiről a Digi Sport tévének. Ő is ott ült Késmárky konzíliuma idején.

– Magyarországon elvileg tilos egy vesével futballozni

– derült ki rögtön a beszélgetés elején Jákó doktor szavaiból. – Testi érintkezéssel járó sportágak és páros szervek hiánya esetén ez így van – egyértelműsítette a szabályt. Vese esetében azonban van lehetőség egyéni elbírálásra, így kapott engedélyt a Vasas labdarúgója. A versenyengedélyt nem kapó sportoló ugyanakkor fellebbezhet a döntés ellen, akkor tartják a már említett konzíliumot.

Jákó Péter elmondta,

a magyarországi szabály 1992 óta párját ritkítóan szigorú, Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban nincs is ilyen vizsgálat a versenyzés megkezdése előtt.

Arra a kérdésre, mégis hogy lehetett az, hogy 2012-es, fél veséje elvesztésével járó sérülése után Késmárky engedélyt kapott, majd megvonták tőle, Jákó csak annyit mond, sportorvosi hiba történt, a sérülés után nem játszhatott volna újra Késmárky,

a műtéti heg alapján azonnal fel kellett volna ismernie a szakembernek, hogy nem adhat engedélyt.

Az eset mintha arra világítana rá, hogy a vizsgálatok felületesen zajlanak, de Jákó ragaszkodik ahhoz, hogy jól működik a rendszer.

Viszont emlékszik egy bizonyos sportolónál egy olyan szívproblémára, amellyel nem kaphatott volna sportorvosi engedélyt, csakhogy az érintett kerített magának egy olyan szívdoktort, aki garantálni tudta, hogy a kötelezőnél sűrűbben vizsgálja majd, ezért megszerezte a papírt. A sportoló azóta elhunyt – mint Jákó megerősítette, Ocskay Gábor jégkorongozó volt az.

– Addig sikerült különböző fórumokhoz fordulniuk, amíg személyes felelősségvállalás mellett kicsikarták az engedélyt.

Azzal a feltétellel engedélyeztük, hogy egy neves kardiológus garantálta, nem lesz probléma. A kolléga később azzal védekezett, hogy a lelkét ölte volna meg, ha nem áll a sportoló mellé. Ha viszont meghal a test, a lélekkel már nem tudunk mit kezdeni – mondta Jákó Péter.

Késmárky Bence a tervek szerint a továbbiakban Ausztriában fog védeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.