Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Fucsovics sem genetikai csoda, ez most kiderült

Fizikálisan és fejben is elfáradt a Bok Csarnokban, de edzője szerint ezzel nincs gond. Csak a mércét kell megfelelő helyre tenni.

Gabay Balázs
2018. 02. 11. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel és négy meccsel ezelőtt azt írtuk Fucsovics Mártonról, hogy már érződik rajta az a fajta terhelés, melyhez nem szokott hozzá az elmúlt években.

A vasárnap véget ért Hungarian Challenger Openre kimerülten, szinte kifacsarva érkezett. Januárban egy kisebb indiai és canberrai versenyen bemelegített az Australian Openre. Ott óriási meccseket játszva, a top 10-es Querrey-t is verve a nyolcaddöntőig menetelt, ahol Roger Federertől három szettben kikapott egy egészen jó mérkőzésen. A magyar teniszező eladdig még nem nyert főtáblás meccset GS-tornán, elképesztő sikernek számított, amit Melbourne-ben művelt.

Ezután begyulladt a lábujja, emiatt napokon keresztül nem edzhetett normálisan, így utazott el Liege-be, ahol a Davis Kupa-csapattal a világcsoportban a tavalyi döntős, házigazda belgák ellen kellett pályára lépni. Három nap alatt, messze nem tökéletes felkészüléssel, enyhe sérüléssel közel tíz órát teniszezett. A páros meccsüket megnyerték Balázs Attilával, de összesítésben 3-2-re Belgium nyert, és jutott a negyeddöntőbe.

Múlt vasárnaptól, Fucsovics számára szerdától indult a Bok Csarnokban a Hungarian Open. Az első körben a liege-i párospartner Balázs Attilát még elintézte két szettben, de a lengyel óriás, Hurkacz ellen már szenvedett, majd Krawietzcel szemben simábban hozott negyeddöntő után a spanyol Nicola Kuhn jelentette a végállomást (3:6, 6:7), így a tavalyi verseny után idén nem jött össze a döntő Fucsovics Mártonnak.

Sokaknak ez csalódás lehet, hisz első kiemelt volt a versenyen, a szurkolók egy része abban reménykedett, hogy ujjgyakorlat lesz számára minden ellenfél. A világranglisa 62. helyezettjétől hazai pályán sokaktól immár ez az elvárás, főképp, ha a 225. (Hurkacz), a 227. (Balázs), a 237. (Kuhn) és az 557. (Krawietz) áll a háló túloldalán. Ám egyrészt a rangsor nem tükrözi az aktuális formát, másfelől Fucsovics esetében érdemes visszatérni a fent említett kimerültségre, mely a korábban nem tapasztalt erőltetett menet következménye.

– Szenvedett végig, fizikálisan és mentálisan egyaránt. Hiányzott belőle a rá oly jellemző energikusság, keménység és átütőerő. Elfogyott erre a hétre az ereje, ami teljesen normális.

Azok a kijelentések, hogy Marciban genetikailag benne van a terhelés és mindent bír, az természetesen butaság, ahogy az is, ahogy mindenki már természetesként emlegeti a top 30-at

– elemezte tanítványa budapesti szereplését Sávolt Attila portálunknak. A tréner felhívta a figyelmet: Fucsovics 2015 novemberében még csak a 247. helyen állt, az, hogy most majdnem kétszáz hellyel előrébb jár, óriási léptékű fejlődést mutat. Ezért nem szabad siettetni a további előrelépést, sem túlzott elvárásokat megfogalmazni vele szemben.

Az természetes, ha Fucsovics-szintű játékos, aki nem szokott hozzá, hogy öt hét alatt négy tornán – közte egy Grand Slamen – és egy magas színvonalú csatákat tartogató Davis Kupa-párharcon szerepel, elfárad. Ezzel jelenleg nincs gond, neki viszont tudatosítania kell magában, hogy az általa elért közelmúltbeli eredmények nyomán érthetően megnőttek felé az elvárások. A szurkoló, aki azt látja, hogy Marin Cilicet, Sam Querrey-t, David Goffint, vagyis top-20 teniszezőket szorongat vagy ver meg, onnantól ezt a szintet remélik tőle. Teniszben ez néha összejön, néha nem, ezt az aktuális forma, a mentális és fizikai állapot és a sérülések is befolyásolják. Fucsovics óriási tehetség, s mivel játékéval magasra tette a lécet, szoknia kell az ezzel járó következményeket. 

Sávolt Attila természetesen váltott vele néhány szót a Kuhn elleni szombati vereséget követően: a magyart nagyon meglepte ellenfele játékstílusa. – Engem a fiatal Lleyton Hewittra emlékeztetett, agresszív, arrogáns és gátlástalan volt a viselkedése, ahogy nem tisztel senkit a háló másik oldalán. Marcit emellett a combsérülése is zavarta és hátráltatta végig a meccs alatt, amit a hatodik játékban szerzett – magyarázta Sávolt. Hozzátette, nem kell túlelemezni vagy túlmagyarázni a BOK Csarnokban történteket, szerinte ez most nem játékosa versenye volt.

Abban, hogy Fucsovics hol lép pályára legközelebb, az orvosok döntése is közrejátszik. Egyelőre nem lehet tudni, milyen súlyos a combsérülése, ha meglesz a diagnózis, s hogy mennyit kell pihennie, eldönti, melyik versenyen láthatjuk legközelebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.