Klein Dávid befejezné, amit Erőss Zsolték elkezdtek

Irány a Sisapangma 8027 méter magas főcsúcsa, ahol magyar még nem járt. Varga Csaba eközben a Kancsendzöngát támadja.

Gabay Balázs
2018. 02. 14. 8:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggel, a Feneketlen-tó melletti étteremben tartott sajtótájékoztatón jelentette be Klein Dávid, hogy megpróbálja megmászni a 8027 méter magas Sisapangmát. A hegy Tibetben van. A bejelentéskor ott ült mellette Suhajda Szilárd is, de ő ezúttal nem tart vele.

– Fontos, hogy minden nyolcezres csúcson álljon magyar állampolgár, ez is cél a volt Sisapangma kijelölésekor – rögzítette Klein Dávid. Klein Nepálban egy hatezres csúcson tervez akklimatizálódni. Suhajda Szilárd elárulta, miért itthonról szurkol Kleinnek. – Apai örömök elé nézek, így most nem tartok vele, itthonról támogatom Dávidot. Expedíciózni fogunk tudni később is. 

A világ 14. legmagasabb főcsúcsát még nem érte el magyar hegymászó. 1987-ben egy népesebb magyar hegymászóbrigád fent járt a Központi Csúcson, 2013-ban Lesták Erzsébet Erzsébet ugyancsak felkapaszkodott idáig oxigénpalack használata nélkül. Ez azonban nem a hivatalos főcsúcs. Oda magyar gyökerűként csak a székelyudvarhelyi születésű Benedek Zoltán jutott fel, osztrák állampolgárként.

Lestákkal a mászás utáni interjúnk itt:

A magyar hegymászóknak a tizennégy nyolcezres hegy közül már csak a Sisapangma főcsúcsa, a K2 és az Everest (palack nélküli) megmászása hiányzik. A leghíresebb magyar hegymászó, Erőss Zsolt A magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat tagjaként egymaga tizenegy csúcsra kapaszkodott fel.

– Ha jó a hó, akkor nem olyan nehéz feljutni a főcsúcsra, ha nem, akkor nehéz feladat – magyarázta Klein a rá váró nehézségeket, és, hogy eddig miért nem sikerült más magyarnak eljutni a 8027 méter magas csúcsig.

A normál úton vág neki a hegynek, a 3/A táborban válik el az Inaki út a normáltól, ezen az útvonalon próbál felkapaszkodni a hegyre. Az alpinista elmondta, a komoly veszélye ennek az útvonalnak a keresztezés lesz, egy hólejtőn kell keresztülvágni a 3-as tábor után.

Klein Dávid egy nemzetközi expedícióval vág neki a Sisapangmának, több olyan társa is ott lesz a csapatban, akik az Annapurnán mellette voltak. Összesen öten másznak majd együtt. Mindannyian szeretnék megpróbálni a csúcsmászást. – Kicsit régimódi, ha egy csapatban vannak támogató és csúcsmászók, Carlos Soria – aki csapatával szintén ott lesz – egységében például van ilyen, de mi másképp döntöttünk. 

Eredetileg március 16-án indult volna a Kalifa Sisapangma expedíció, most úgy tűnik, március 25-én kelnek útra, de ez függ attól is, hogy végül Kína mikor engedi be őket az országba. Egy, legfeljebb két akklimatizációs kört szeretne tenni a hegyen. 

– Változtatni kell a 2017-es mászási stratégián. Itt komoly autonómiánk lesz, kevesebb ember lesz a hegyen, ez nem olyan mint az Everest. Mi döntjük el, hová teszünk kötelet, és hová nem. Itt a jó stratégiai döntéseken nagy hangsúly lesz. 

Klein elárulta: ezúttal nem vette igénybe sportpszichológus segítségét, ezt időhiány miatt nem tette meg. – A magammal kötött megállapodásokat ezúttal sem szeghetem meg. Nem hazárdírozok, ha kell éjszaka kelek, mert az időbeli terveket tartani kell. 

Klein Dávid két évvel ezelőtti, sikeres Annapurna-expedíciója után kijelentette, hogy mindhárom – magyarok által – megmászatlan csúcsra szeretne palack nélkül felérni, ezt most megerősítette. A K2-n és az Everesten már próbálkozott Suhajdával – sikertelenül –, most jön a Sisapangma. Kifejtette, most azért nem akart a K2-re menni, mert nemrég már járt ott. 

Klein Dávid az Annapurnát, a Gasherbrum II-t, a Manaszlut és a Cso-Ojut mászta meg eddig a nyolcezresek közül. 

A sajtóreggelin az is kiderült, hogy Varga Csaba megcélozza a Kancsendzöngát. – A Manaszlu megmászása óta gondolkoztam, hova is kéne mennem, a Kancsendzönga mellett döntöttem. Elsődleges célom, hogy megemlékezzek Erőss Zsoltról és Kiss Péterrről. Idén lesz öt éve, hogy az ereszkedés közben életüket vesztették a hegyen, ezért emlékplakettet fogok elhelyezni az alaptáborban. Erőss Zsolt révén ismerkedtem meg a magashegyekkel. Kolozsváron jártam egyetemre, és ott hallottam több élménybeszámolóját az expedícióiról. Ott kaptam kedvet a mászáshoz. A másodlagos célom persze az, hogy egészségesen szeretnék hazatérni a csúcs megmásza után. Áprilisban indulok, májusban tervezem visszatérni – fejtette ki a nagyváradi hegymászó. 

Varga korábban a nyolcezresek közül megmászta a Gasherbrum II-t, a Broad Peaket és a K2-n is járt Suhajda Szilárddal, de ott nem jártak sikerrel. Tavaly feljutott a 8163 méter magas Manaszlu tetejére is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.