Márciusban rendezik meg a kizárt orosz sportolóknak az alternatív játékokat

Orosz városokba csábítanak külföldieket is, hogy versenyezzenek az olimpiától eltiltott versenyzőkkel.

MTI
2018. 02. 08. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban rendezik meg Oroszország városaiban az alternatív játékokat a phjoncshangi olimpiáról kizárt sportolók részvételével – közölte Vitalij Mutko sportért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön Moszkvában újságírókkal.

Az alternatív játékok megrendezésének lehetőségét az oroszok azután vetették fel, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december elején – rendszerszerű doppingolásra hivatkozva – eltiltotta a téli olimpiai részvételtől az Orosz Olimpiai Bizottságot.

Az utóbbi 24 év leghidegebb olimpiája következik péntektől Phjongcshangban

Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint az 1994-es lillehammeri játékokon fordult elő legutóbb, hogy mínusz 11 fokos átlaghőmérséklettel számolnak a szervezők. A Szöultól 180 kilométerre található Phjongcshang a Koreai Köztársaság egyik leghidegebb régiójaként ismert. Télen éjjel mínusz 20 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, és nappal is ritkán emelkedik fagypont fölé.

A téli olimpiák történetében az 1980-as Lake Placid-i volt a leghidegebb mínusz 13 fokos átlaghőmérséklettel. Az abszolút rekordot az 1988-as calgary játékok tartja, ott mínusz 45 fokot is mértek.

A pénteki nyitóünnepségen nagy szélfogókat telepítenek a 35 ezer néző befogadására alkalmas, nyitott Olimpiai Stadion köré, emellett 40 mozgatható gázmelegítő is használatban lesz a lelátókon, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A nézők esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt és párnát kapnak. A várható hideg miatt az új-zélandi és az olasz csapat vezetői fontolgatják, hogy versenyzőiknek azt tanácsolják, a ceremónia idején is inkább maradjanak meleg helyen.

 

Mutko bejelentette, hogy a hamarosan kiadandó kormányrendelet értelmében az alternatív rendezvényre külföldi sportolókat is meghívnak, és a játékok számára díjalapot hoznak létre. A helyettes kormányfő szerint nyílt versenyt fognak rendezni olyan sportágakban, amelyekben az oroszokat „elnyomták”.

Az alternatív játékok megrendezésének szándékáról korábban Vlagyimir Putyin elnök, Pavel Kolobkov sportminiszter és Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke is említést tett. A tervek szerint a versenyek győzteseit az olimpiai bajnokokéval megegyező jutalomban részesítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.