Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Óriás-műlesiklás: Hirscher második aranyát szerezte, Kékesi büszke eredményére

Az első Marcel Hirscher, az osztrákok hatszoros összetett világkupagyőztes sízője.

MTI
2018. 02. 18. 9:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcel Hirscher a kombináció után vasárnap az óriás-műlesiklást is megnyerte a phjongcshangi téli olimpián. Az osztrákok hatszoros összetett világkupagyőztes sízője nemhogy megtartotta amúgy is jelentős előnyét, hanem egy másodperc fölé növelve győzött legnagyobb riválisa, a második futamban leggyorsabb, de az elsőben csak tizedik norvég Henrik Kristoffersen előtt. A harmadik helyet a kombinációban ezüstérmes francia Alexis Pinturault szerezte meg. A két magyar induló közül Kékesi Márton megelőzte Samsal Dalibort, így előbbi 42., utóbbi 44. lett.

A második futamra sem változtak meg a kiváló körülmények, ráadásul ezúttal a közönség sem maradt távol az eseménytől, ami üde színfolt a síversenyeket tekintve. Majdnem telt ház volt a 6000 férőhelyes lelátókon.

A viadal előtt a Hirscher első számú kihívójának tartott Kristoffersen az első, lassabb futam után másodjára nagyszerűen, megingás nélkül síelte végig a pályát, így borítékolható volt az előrelépése. Sorra jöttek az első menet legjobbjai, de a pálya középső és alsó részén mindenkire majdnem egy másodpercet vert a skandináv síző, így nem forgott veszélyben a vezetése.

Már biztos érmes volt Kristoffersen, amikor Pinturault volt az első, aki komolyan veszélyeztette az éllovas pozícióját, ráadásul 68 százados előnyét 90-re növelte a pálya első negyedén. Csakhogy a pálya középső részén egy hatalmasat hibázott, ami önmagában súlyos tizedeket jelentett, ráadásul sebességet is vesztett, így végül négy századdal lemaradt az ezüstéremről. A szám világbajnoki címvédője, Hirscher viszont nem hibázott. A jelenlegi legjobb alpesi síző a pálya első felén növelte előnyét, amely így 1,5 másodperc fölé hízott, ekkor már csak célba kellett érnie második phjongcshangi aranyához. Ugyan a második futamban Kristoffersen minimálisan gyorsabbnak bizonyult nála, de újabb diadala nem forgott veszélyben.

Samsal Dalibor meglehetősen óvatosan teljesítette a második futamot, Kékesi Márton viszont ezzel ellentétben agresszívan támadta a kapukat, és hiba nélkül tette, így sikerült megelőznie horvát születésű, negyedik olimpiáján szereplő honfitársát. „Lassú volt a második futam” – értékelt az MTI-nek röviden Samsal, aki kifejtette, neki nem fontos, hogy Kékesi megelőzte, mert minden viadalon csak önmagával foglalkozik, és önmagával versenyez.

„Erre a futamra vagyok a legbüszkébb. Emiatt már megérte kijönni az olimpiára. Az volt a terv, hogy bevállalósan sízek, és sikerült végrehajtani, élveztem” – jelentette ki Kékesi, aki a helyezésével is maximálisan elégedett volt.

Mindkét magyarnak két szám maradt hátra, a műlesiklás és a csapatverseny.

Eredmények
Alpesi sí, férfi-óriásműlesiklás, olimpiai bajnok:
Marcel Hirscher (Ausztria) 2:18.04 perc (1:08.27 p/1:09.77 p)
2. Henrik Kristoffersen (Norvégia) 2:19.31 (1:09.58/1:09.73)
3. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:19.35 (1:08.90/1:10.45)
42. Kékesi Márton 2:31.86 (1:16.64/1:15.22)
44. Samsal Dalibor 2:32.88 (1:16.09/1:16.79)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.