Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Társaival veszekedett, majd egyedül indult neki az egyik legveszélyesebb csúcsnak

Múlt hónapban még lehozta a francia hegymászónőt a Nanga Parbatról, most fölöslegesen a saját életével játszik. Cudar hely a K2 februárban.

Kuthi Áron
2018. 02. 26. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önállósítva magát kivált csapatából, és egyedül indult el a K2 csúcsra Gyenyisz Urubko orosz hegymászó. Még szombaton keveredett összetűzésbe a hegy első téli megmászására készülő lengyel expedíciós csapat vezetőjével, aki minden bizonnyal várakozást írt elő a csúcstámadás előtt a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. (Urubko nemrégiben fölvette a lengyel állampolgárságot is.)

A 44 éves férfi szombaton rádió nélkül indult a csúcsra; a csapat szóvivője szerint azért döntött az életveszélyes csúcstámadás mellett, mert saját elvei szerint a márciusi mászást már nem tekinti télinek (a hegymászók körében nemzetközileg elfogadott norma szerint viszont a csillagászati tél időszakában, december 21. és március 20. között végzett mászás télinek tekintendő).

Egy, a lengyel csapatot kísérő serpa azt mondta az AFP hírügynökségnek: Urubko rá akarta beszélni a többieket, hogy még februárban vágjanak neki a csúcsnak. Elmondása szerint a nagy vita végén szó nélkül pakolt és elindult, rádiót sem vitt magával. A Kasmír és Tibet határán álló K2 a Föld második legmagasabb csúcsa, 8611 méter tengerszint feletti magassággal.

Egyedül, rádió nélkül, februárban a K2 megmászása öngyilkosság – nyilatkozta a BBC-nek egy pakisztáni hegymászó, Mirza Ali Baig. Egy másik alpinista azt mondta, Urubko profi hegymászónak számít, de ez a döntése helytelen volt.

Gyenyisz Urubko épp múlt hónapban került bele a hírekbe, csak akkor még nem önfejűségével. Akkor egy bajba került francia–lengyel hegymászópáros francia tagját Adam Bielecki (ugyancsak a lengyel K2-csapat tagja) segítségével a Nanga Parbatról sikerült lehoznia. Élisabeth Revol kényszerűségből magára hagyta mozgásképtelenné vált lengyel mászótársát, majd egy darabig önállóan ereszkedett, ám hallucinációk gyötörték, levette bakancsát a hegyen, és végtagjai súlyos fagysérüléseket szenvedtek. Életét Urubkónak és társainak köszönheti, akik rendkívül veszélyes, jórészt éjszakai mászás után mentették le a hegyről.

A csapat már akkor is a K2 térségében tartózkodott, Revol megmentésére innen szállította át őket a pakisztáni hadsereg helikoptere a Nanga Parbatra. Revol társát, a lengyel Tomek Mackiewiczet viszont nem sikerült megmenteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.