Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Véget ért a téli olimpia

A helyszínen kevesen voltak kíváncsiak a phjongcshangi téli játékok záróünnepségére.

MTI
2018. 02. 25. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este hivatalosan véget ért a XXIII. Téli Olimpiai Játékok. Ahogy a havas versenyekre, a záróünnepségre sem teltek meg a lelátók. Az ötszögletű Phjongcshangi Olimpiai Stadion egyik oldala azért maradt üresen, hogy majd a bevonuló sportolók foglalják el, de egy másik oldalon is számos üres széksor volt.

Az első felvonásban görkorcsolyás táncosok szórakoztatták a publikumot, majd a díszvendégek bevonulását követően behozták a stadionba a Koreai Köztársaság lobogóját, amelyet a himnusz közben felvontak. A folytatásban a geomungo nevű tradicionális koreai húros hangszer és az elektronikus gitár hangja keveredett, amivel azt mutatták be, hogy a hagyományok és a modernizmus, a Kelet és a Nyugat, a nyugalom és a dinamika milyen jól megfér egymás mellett és összhangban van egymással.

Ezt követően behozták a dél-koreai játékokon részt vevő kilencvenkét nemzet zászlaját a küzdőtér közepére, a magyar lobogót egy önkéntes vitte, mivel a magyar csapat teljes küldöttsége szombat éjszaka hazaindult. A sportolók – többen érmeikkel a nyakukban – csak ezután vonultak be, a dübörgő zene mellett tettek egy kört, majd elfoglalták a lelátó számukra fenntartott részét. Eközben a székek fölé szerelt ledlámpáktól fényárban úszott az aréna, amelynek lelátóin így a kilencvenkét nemzeti zászló „futott” körbe-körbe.

A két koreai csapat ismét együtt érkezett a stadionba, egyesek dél-koreai, mások észak-koreai kis zászlót lobogtattak, s a koreai félszigetet ábrázoló zászló is volt a kezekben. A közönség mindenhol nagy ovációval fogadta a hazai küldöttséget. A végén az égben egy fényjáték révén megjelent Szuhorang, a játékok kabalája, és integetéssel köszönt el a sportolóktól, majd egy szív rajzolódott ki körülötte, végül a fehér tigris eggyé vált a vöröslő szívvel.

A műsor a vasárnapi 30 kilométeres női és a szombati 50 kilométeres férfisífutás eredményhirdetésével folytatódott. A ceremónián Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke adta át az érmeket, ő akaszthatta a norvég Marit Bjorgen nyakába azt az aranyat, amellyel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett nyolc arany-, négy ezüst- és három bronzmedállal. A német sportvezető néhány mondatot is a fülébe mondott. Ezt követően üdvözölték a NOB sportolói bizottságába választott két új tagot, akik egy-egy virágcsokorral köszöntöttek négy kiválasztott önkéntest a társaikkal együtt végzett lelkiismeretes munkájukért. Az egyik egy szelfit is készített hatukról.

A dél-koreai popzene egyik sztárja, CL extravagáns minikoncertje után kezdődött a hivatalos rész: a görög lobogó felvonása, valamint a görög és az olimpiai himnusz után Phjongcshang polgármestere átnyújtotta a levont ötkarikás zászlót Thomas Bachnak, majd a NOB-elnök továbbadta Peking első emberének. Ezt követően nyolcperces műsorban bemutatkozott a kínai főváros, a 2022-es téli játékok házigazdája.

A házigazdák részéről elsőként Li Hipom, a szervezőbizottság elnöke búcsúzott saját nyelvén. „Amellett, hogy megküzdöttetek a versenyekben, megértettétek, mit is jelentenek az olyan olimpiai értékek, mint a kiválóság, a barátság, a tisztelet. Bajnokok vagytok” – mondta a sportvezető. Li külön kiemelte a dél- és észak-koreai sportolókat, akik „együtt építettek barátságokat, megmutatták, hogy az olimpiának a sporton túlmutató ereje van”. „Őszintén remélem, és kívánom a gyermekeinknek, unokáinknak, ükunokáinknak, hogy egy napon úgy tekintsünk vissza erre a rövid időszakra, mint ami sorsdöntő volt a koreai béke megteremtésében” – fogalmazott.

Ezután Thomas Bach lépett a mikrofon elé. „Kedves sportolók, ti a bizakodás nagykövetei vagytok. Köszönöm, hogy ezt megosztjátok velünk. Köszönöm, hogy felveszitek a versenyt, és hogy a fair play szabályai szerint játszotok” – mondta a NOB elnöke.

Bach végül minden kontinens, valamint a soron következő játékok házigazdáinak egy-egy sportolójával: a dél-koreai szkeletonos Jun Szungbinnel, az észak-koreai műkorcsolyázó Riom Teokkal, a japán gyorskorcsolyázó Kodaira Naóval, a kínai hódeszkás Liu Csia-jüvel, a sílövészetben három aranyat szerzett francia Martin Fourcade-dal, az amerikai alpesisíző Lindsey Vonn-nal, a nigériai bobos Seun Adigunnal, valamint a tongai sífutó Pita Taufatofuával közösen nyilvánított köszönetet a házigazdáknak, és természetesen a közös fotó sem maradhatott el. Bach ezt követően befejezettnek nyilvánította a XXIII. Téli Olimpiai Játékokat.

Az Exo nevű dél-koreai fiúbanda előadása, majd a játékok legszebb, legemlékezetesebb pillanatainak felidézése után a Phjongcshangi Olimpiai Stadion kandeláberében kialudt a láng. Az olimpia hivatalosan ekkor zárult, ám az ünnepség még egy darabig folytatódott egyebek között egy lemezlovas zenéjével és színpompás tűzijátékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.